2011. december 16., péntek

A Vadnyugat Fiai II /Young Guns II/ (1990)

 "A Nyugat csak még vadabb lett"

Szintén western-nel folytatnám a sort, egy olyan régi, nagy kedvencemmel, mellyel már régóta adós vagyok /elsősorban magamnak/. :) Már csak azért is, mert az 1. rész kritikáját a blog indulásakor már elég hamar megejtettem (itt olvasható, kis kiegészítéssel és még több képpel!), sőt a magyar VHS-verzióról is külön megemlékeztem már - itt. Mostani kritikám nem lehet más, mint  A Vadnyugat Fiai II. Biztos, hogy elfogult leszek, mert a YG2 a top-kedvenc LDP filmjeim közé tartozik, továbbá ez az egyetlen olyan western (leszámítva az 1. részt), amit tényleg SZERETEK. Sőt bevallom, még jobban is tetszik a 2. rész. Sajnálatos módon (az első filmhez képest és vele ellentétben) eléggé lehúzták a kritikusok (többek közt lightos popcorn-western-nek titulálták), és nem lett olyan sikeres, bár a közönség és a fiatal korosztály ezt is bekajálta azért. Máig sem értem, miért nem lett nagyobb siker. Hiszen egyszerűen MINDEN ADOTT ahhoz hogy jó legyen. Remek forgatókönyv, klasszikus, jól ismert történet (John Fusco-t dicséri) (bár modern köntösbe bújtatva, mégsem válik röhejessé), erős rendező és atmoszféra, (Geoff Murphy) tökéletesen passzoló aláfestő zene. Na és nem utolsó sorban, a 90s évek hajnalának válogatott, legjobb fiatal színészei: Az első részből már jól ismert Emilio Estevez (Billy), Kiefer Sutherland (Doc) és Lou Diamond Phillips (Chavez). Újoncként csatlakozik a gárdához Christian Slater (Arkansas-i Dave Rudabaugh), a manapság már A Helyszínelők-sorozatos William Petersen (lecserélve az előző Pat Garrett-et, Patrick Wayne-t), Alan Ruck (Hendry), a "tejfelesszájú" Balthazar Getty (Tom), és az ekkor még karrierje kezdetén lévő Viggo Mortensen (John W. Poe) egy nyúlfarknyi szerepben. :)) Továbbá sikerült megnyerni a produkcióhoz egy olyan legendás színészt, mint a jó öreg James Coburn (Chisum).

Rövid ismertető:


Pat Garrett
Billy, a Kölyök még mindig a kormány elől bujdokol, régi jó barátjával, Pat Garrett-tel karöltve élnek máról-holnapra, kis falvakban rejtőzködve, fosztogatva Új-Mexikóban. Ez rendben is lenne egészen addig, míg Garrett-et a kormányzó meg nem vesztegeti, aki  úgy dönt, barátja ellen fordul, és üldözője lesz... Billy nem számíthat másra, mint régi jó cimboráira, Doc-ra és a mexikói indián Chavez-re. Doc időközben "jó útra tért, és szeretne normál életet élni", Chavez pedig megnősült. Hiába akarnának békében élni, a kormány emberei fogságba ejtik kettejüket. Billy siet a segítségükre, majd csatlakozik a csapathoz a nagyravágyó Dave, a félénk farmer Hendry, és a Billy-re "A Pisztoly Hercege"-ként felnéző siheder, a 14 éves Tom is. Bár sorozatosan túljárnak az őket üldözők eszén, mégis egyre szorul a hurok, csak úgy van esélyük, ha Délre tartanak, Mexikóba. Lassacskán rá kell jönniük, hogy végzetüket nem kerülhetik el...


Részletes (erősen spoileres!!!) kritika:

Billy Kölyök, a "Pisztoly Hercege"
Múlt: Egy évvel az 1878-as Lincolni Marhaháború-után járunk. Billy kölyök ezidőtájt még mindig Új-Mexikóban tartózkodik, régi barátjával, Pat Garrett-tel és újdonsült cimborájával, Arkansas-i Dave Rudabaugh-val. A Kölyök az idő múlásával csak öregbítette hírnevét, "100 tehenet is adnának azért az ujjáért, amivel a ravaszt húzta". Immár a kormányzó is a fejére pályázik. Időközben Josiah Doc Scurlock, avagy a New York-ban élő Doki jó útra tért, gyereket tanít. De a törvény őt is utoléri. 

A sunyi Arkasasi Dave
1948 (Jelen): Vénséges vén öregember kér segítséget a kormány emberétől: szeretné feladni magát, és kegyelmet kérni a kormányzótól, 21 ember meggyilkolásáért, amit 70 éve követett el. Állítása szerint ő William H. Bonney, vagyis ismertebb nevén Billy, a Kölyök. A férfi először persze nem hisz az öregnek, és bizonyítékról kérdezi, aki mesélni kezd...
1879, Old Fort Sumner tartomány, Új-Mexikó: Billy itt húzza meg magát barátaival, már itt is keresik a Kölyköt, első az akasztandó listáján. Árvaházi kis lelencgyerek somfordál oda hozzá, mert szeretne "együtt harcolni a Pisztoly Hercegével". Katonák jönnek, és Billy-nek menekülnie kell. Majd a kormányzó, Lew Wallace alkut ajánl neki: ha tanúskodik Murphy emberei ellen, akkor enyhítést kap. Végül Billy belemegy a dologba, de csak oly módon, hogyha teljes felmentést nyer... Még letartóztatása közben is folyamatosan viccelődik.
Doki a tömlöcben látja viszont jó barátját, Chavez-t, aki megpróbálja megnyugtatni: nem kell félnie: halála gyors lesz, majd a szellemek lova elviszi magával. A következő párbeszédet folytatják le:




Doki: "Semmi kedvem a szellemek lovára ülni, csöppet sem érdekel a másik világ, és egyátalán nem örülök, hogy gyorsan törik el a nyakam. Egyetlen dolgot szeretnék, de azt nagyon: eltűnni innen a fenébe."
Chavez: - "Én is."

A félénk Hendry
Billly eközben még idejében rájön, hogy csapdába csalták, és megszökik (egyszerűen kihúzza a kezét a bilincsből, mivel kézfeje kicsi, csuklója pedig vastag.) Lincselők hangja hallatszik a távolból, a rabok közt pánik tör ki a tömlöcben, gyújtogatás, puskaropogás. Végül kiderül, hogy ez is csak Billy tréfája volt, és így menekítette ki barátait (mert persze az őrök nem tartóztatták fel a lincselőket), de nekik is iszkolniuk kell, a valódi lincselők közelednek.
Másnap Billy elmondja, hogy egyetlen esélyük, ha a Mexikóba átvezető rejtett  ösvényen indulnak, el a Fekete Rigón. A fellengzős Dave már rögtön kinevezné magát a csapat vezérének, Chavez-zel is szóváltásba keveredik. Doki viszont nem akar velük tartani, inkább hazamenne a családjához. De Pat és Chavez szerint csak ámítja magát: "Ha érted jön a szellemek lova, akkor van vége". Chavez jól tudta, miről beszél, hisz a szeme láttára irtották ki a családját, őt pedig mint egy veszett kutyát tömlöcbe vetették. Végül Doki mégiscsak velük tart.

A kis Tom csak 14

Billy-ék embereket toboroznak, de csak egy jelentkező akad: Hendry William French (Alan Ruck), a volt farmer, akinek a felesége meghalt, elvették a földjét, és életében még csak üvegre lőtt. Végül a kis lelencgyerek, Tom O'Folliard (Balthazar Getty) is csatlakozik hozzájuk. Billy-t viszont kellemetlen meglepetés éri: Garrett nem tart velük, inkább éttermet nyitna a környéken, abból szeretne meggazdagodni, mely "Garrett helye" lesz, de közéjük fog tartozni, míg csak él.

A csapat a környék leggazdagabb földbirtokosa, John Chisum (James Coburn) földjére tart, aki Tunstall és McSween üzlettársa volt. Tőle akarnak pénzt szerezni, mivel eddig békén hagyták az állatait. Mivel nem megy bele az alkuba, Billy közli, hogy 500 dolláros tartozásából felenként 5 dollárért lelő valakit. Végez is Chisum 2 emberével, majd elkötnek egy pár marhát. Chisum eztán már kötélen akarja tudni Billy-t. "A rabló pandúrt játszik és megvan a Kölyök". Ezért alkut ajánlanak Pat Garrett-nek. Lincoln megye sheriff-je lesz,  500 dollárt előre, 500-at pedig utólag kap, ha elfogja Billy-t... Garrett rááll az alkura, sőt, könyvet akar írni Billy-ről, így mellészegődik valaki, aki minden történést feljegyez, + vele tart a kormányzó megbízásából John W. Poe (Viggo Mortensen) is. Billy az újságból értesül arról, hogy régi jó barátja ellene fordult...


Szerethető rosszfiúk :)
A fiúk egy apacs temetőhöz érnek. Chavez szerint meg kell kerülniük. Amikor a kapzsi Dave az indián rosszallása ellenére kitúrja a csontokat, verekedésbe kezdenek. Dave persze nem tartja be a fairplay szabályait és kést döf Chavez karjába. Mikor kétségbeesésében már végezne vele, 4 fegyver csöve szegeződik rá: végül kibékülnek az indiánnal és megkerülve a temetőt, folytatják útjukat...

White Oak városba érkeznek, ahol a "Madam" Jane Greathouse, régi jó "ismerősük" látja őket vendégül. Estére lincselők jönnek fáklyákkal, akik megadásra szólítják fel őket. Billy azonban túljár az eszükön. Amikor Carlysle megbízott felajánlja, hogy ha a csapatból kiadják az indián Chavez-t, ők pedig elmehetnek, Billy belemegy az alkuba. A férfira adja Chavez kalapját, poncsóját és kiküldi, hogy a tömeg végezzen vele. Később Garrett is betér White Oak-ba, majd felgyújtja Jane házát, aki inkább elhagyja a várost.
Chavez a szakadék felé tart


A sheriff utoléri őket Guano City-ben, és csak úgy sikerül megmenekülniük, hogy Chavez vezetésével  lovaikkal együtt levetik magukat a szakadékba. Mikor Dave megkérdi, mit jelent az a vezényszó, aminek következtében a ló nekiindult a lejtőn, Chavez elmondja: "Egy navajo indián szó. Azt jelenti, állj". :)
Nem könnyebbülhetnek meg sokáig, Garrett újra lesben áll, és lő. Már örülne, hogy Billy-n ejtett sebet, de a golyó Tom-ot éri, aki belehal sérüléseibe... Chavez navajo szokás szerint búcsúztatja őt, dalt kántál, és megválik 1 hajtincsétől.

A szomorú Billy  szerint semmi más nem számít, csak hogy újra együtt legyenek. Aztán bevallja, hogy a titkos ösvény nem más, mint egy mexikói k*rva, vagyis nem létezik... A helyzetük immár szinte reménytelen. A csalódott és kiábrándult Doki kiakad, és ráfogja a Kölyökre a fegyvert, de végül mégsem lövi le, úgy dönt, hogy hazatér. Amint kilép, Poe megsebesíti. Bekerítették a kunyhót, legalább 10-en vannak 5-ük ellen. A meglőtt Doki úgy dönt "befejezi a játszmát". Feláldozza magát, így a többieknek (Billy kivételével) sikerül elmenekülniük, Chavez-re rálőnek, de végül neki is sikerül lóra pattanni. Billy pedig volt legjobb barátjának puskacsövével néz farkasszemet...



"Pedig nem vagy Isten!" (Doki Billy-ről)
A Kölyköt letartóztatják, és a bíróság elítéli: "Addig lóg a kötélen, amíg nem lesz halott, halott, halott!". Billy az utolsó szó jogán, röhögve csak ennyit mond: "Elmehet a francba, francba, francba!" :DDD 
Eközben Hendry és Chavez folytatják útjukat, de az indián nincs túl jó bőrben. A fogságban Jane meglátogatja Billy-t, a fiú így tud pisztolyt szerezni, amit a "hölgy" az illemhelyen rejtett el neki. Billy végez Bob Ollinger-rel és megszökik. Előtte vérrel festi fel a falra a következőt: "Garrett helye"... 

Az egyedül maradt Arkansasi Dave eljut Mexikóba, de az amigók felismerik, és bár nem mutatják, mi történik vele, nem kétséges, milyen sorsa jut.
Billy visszatér Chavez-hez és Hendry-hez, el kell tűnniük innen, Kanadába. Chavez viszont már nem megy sehová: vele már végzett Garrett, mégpedig akkor, amikor Dokival... Végzetes haslövést kapott, ereje fogytán. A lelkiismeret furdalástól gyötört Kölyök őrjöngeni kezd, majd tehetetlenül nézi, ahogy a büszke indián elindul "utolsó útjára", ahol a Szellemek lova várja...


Billy folyton bolondozik
Billy sírva vigad, de Garrett itt is rátalál. Billy ígéretet tesz neki, hogy eltűnik örökre, de Pat nem áll kötélnek, híres akar lenni, olyan híres, "aki megölte Billy Kölyköt". Szemtől szemben állnak egymással, majd hogy megkönnyítse a helyzetét, a Kölyök hátat fordít, és kéri, hogy lőjön. Lövés dörren... Billy-t eltemetik, de Garrett lovának érdekes módon nyoma vész. ;)
Megtudjuk, mi lett Dave-vel: megérkezése után lefejezték, figyelmeztetésül a határt átlépő törvényen kívülieknek. Garrett életrajzi könyvet írt a Kölyökről, (mely megbukott) majd 1908-ban egy 21 éves fiú végzett vele. "Bozontos" Bill Roberts 1950 novemberében találkozott a kormányzóval, bár abban, hogy ő lenne Billy Kölyök, sokan kételkedtek. 28 nappal később halt meg Texas-ban. Az igazságot máig homály fedi.


Összegzés


Számomra a film az eltelt 21 év alatt sem kopott meg. Mint írtam, a történet érdekes, engem végig leköt, főleg a belecsempészett fanyar humor, és a vicces párbeszédek miatt. Mégis jó egyensúlyban van a drámai elemekkel, hisz egy westernről van szó, és azért rendesen hullanak az emberek. A poénok mégis enyhítik kicsit a drámaiságot. Billy-n még mindig szakadok, de Dokinak is vannak jó beszólásai (Billy újságpapírra lövöldözik: "Mi van, rosszat írtak rólad az újságok?!") Szépen szövik a történetet, valahogy mindig történik valami, egyetlen jelenet sem túl kiszámítható, és többedjére sem unalmas. Az aláfestő zene remekül adja a hangulatot, telitalálat, csak úgy, mint a végefőcím, a híres Blaze Of Glory, Jon Bon Jovi előadásában, igazi, délies hangulatot teremt végig.


Chavez-t várja a Szellemek Lova...
A történet: igaz vagy nem, és mennyi a fikció, számomra nem érdekes, a story működik, és ez a lényeg. Szerintem minden egyensúlyban van, bár pár kérdés nyitva maradt (pl. mi lett a sorsa Hendry-nek, csak annyit tudtunk meg, hogy őt Garrett - Billy-vel való utolsó találkozása után - futni hagyja). Persze, mikor a 90s évek elején először láttam, ki voltam akadva, hogy "mindenki meghal", főleg Dokit és Chavez-t sajnáltam, de hát a western nem lányregény, ez így volt jó. Pontosabban szólva, én ezt a filmet mindig "pszichológiai western"-nek hívom, azt hiszem, ez a találó kifejezés rá. ;) John Fusco, az író szerintem nagyon kitett magáért. Biztos vannak hibái, én mégis 10/10-et adok a történetre.


Billy "a dicsőség lángjában" ég el
A rendezés: Más a hangulata, mint az első résznek, valahogy kifinomultabb, és bevallom őszintén, nekem jobban is tetszik. Az operatőri munka szép, jók a fények, a megvilágítás, a káprázatos naplemente (utalva a melankolikus történetre) visszatérő látványelem, már-már hatásvadász, mégis nagyon jól eltalált. :) Geoff Murphy is nagyon eltalálta a feelinget, és átjött az, amit közvetíteni akart. A szereplő-választások jók, a párbeszédek is, szóval nem akarok ebbe sem belekötni. 10/10.


A színészi játék: Nyilván nem lep meg senkit, ha ezek után azt is dicsérni fogom. Az utolsó mellékszereplőig nagyon odateszi magát mindenki: értve ezt a kis Tom-ra, vagy James Coburn-re, a nyúlfarknyi szerepben. 

Estevez tökéletes a szerepre!
Arra már hosszan kitértem, Emilio Estevez mennyire találó a főszerepre, az első rész után sem vesztett "kölykös bájából", és még mindig egy szerethető csínytevő, akinek az ember végig szurkol. A szinkronról szólva, Zalán Jánost az első részben felváltotta Bor Zoltán, aki talán még ZJ-nél is jobb, még hozzá is tesz Emilio játékához. /Érdekesség, hogy az eredeti angol verzióban az öreg Billy-t is Emilio játssza (aki saját maga van öregnek maszkírozva, remek munka!), a szinkronban viszont már adtak neki egy külön hangot. :) A szinkron összességében remek, hiába: ez még a szinkronkorszak fénykora. 


Doki "befejezi a játszmát"...
Kiefer Sutherland itt is hozta a jó formát, bár én még nem láttam olyan filmben, ahol rosszul játszott volna. ;) Tetszett a bizonytalansága, ahogy "őrlődött bűnöző és normál polgári énje között". Ez a kettősség benne már az első részben is megvolt, őt sokkolta a legjobban, amikor a szeme láttára lőtték le egyik társukat árulás miatt. Klassz a folyamat, ami lejátszódik benne, a kiábrándulás, a düh, majd a beletörődés. Hősi halála is nagyon megindító, és ahogy "befejezi a játszmát". Az ő teljesítményére sincs egy rossz szavam sem. :) Itt a 2. részben már jobban érződik, hogy ő és a Chavez-t játszó Phillips között komoly barátság szövődött, mintha ő ketten lennének az igazi "buddy"-k, értem főleg a tömlöc-jelenetre, és amikor Doki lövést kap, látszik, hogy Chavez hogy aggódik érte... Dokit ezúttal nem Háda János, hanem manapság leginkább vígjátékokhoz hangját adó Kerekes József hangolta, nekem jobban tetszett ezúttal. ;)


Chavez és az ő elmaradhatatlan kése
El is érkeztünk Chavez-hez: ami nekem rögtön feltűnt, a hosszú haja. Bár póthaj (ezidő tájt LDP-nek "csupán" vállig érő haja volt), de tetszett, hogy még erre is figyeltek, és ezzel is érzékeltették az idő múlását. A forrófejű indián kissé lehiggadt, már csak akkor ragad kést, ha feltétlenül szükséges, az idő csak bölcsebbé tette. Komoly és büszke, hisz nem hagyta, hogy kiássák a csontokat az indián temetőben, ami eredményezett egy klassz verekedős jelenetet Dave-vel. Vicces és jópofa a szakadékos rész is, amikor a lovaik a mélybe vetik magukat, Chavez után. :)) A lassú haláltusáról nem is beszélve, amit a néző talán sejt, az indián gyöngyöző homlokát elnézve, de csak a végén döbbenünk rá a szomorú valóságra. Halála is olyan méltóságteljes, mint egész lénye, karaktere, talán morbid, de ilyen szép, lassú haldoklást még nem láttam filmen. Az utolsó pillantás az először értetlen Billy-re pedig magáért beszél, abban minden benne van... Nem túlzok, ha azt mondom, Lou Diamond Phillips pályafutásának egyik legkomplexebb és legjobb szerepe Chavez, főleg a 2. rész. ;) Őt ezúttal nem Széles László (aki az első részben, és a Renegátok-ban is hangát adta neki, egyébként ő is remek), hanem már a La Bambá-ban is nagyon bevált Görög László keltette életre, akivel nem árulok nagy titkot, ha elmondom, hogy személyes kedvencem, legalábbis a fiatalkori szerepeihez. ;)


A sunyi Dave Rudabaugh
Külön kiemelném még Arkansasi Dave-et, asszem ő volt az egyetlen a csapatból akinek az ember az elejétől fogva nem drukkolt. Nagyképű, ellenszenves és gyáva.  Azért valahol vicces is. ("Fiúk, engem nem érdekel, ha valamikor megittátok egymás lábvizét",  "Gyerünk Billy, öld meg a keleti rohadékot, mássz a pofájába, gyerünk") Viszont kicsit sem fair játékos, ez többször is kiderült, főleg Chavez-zel kapcsolatban. Belekötött a származásába, verekedett és kést döfött belé, sorsára hagyta volna a tűzharcban. Mégis az indián volt az, aki visszament érte, amikor ló nélkül maradt. Azt hiszem, Dave tényleg megérdemelte a sorsát. :P Mindamellett nagyon jó, hiteles  figura volt, le a kalappal Chistian Slater előtt. ;) Fantasztikusan játszott. Dave-et a szép, mély orgánumú Viczián Ottó szinkronizálta. 


Itt még együtt A Vadnyugat Fiai


De a többieknek sem kell szégyenkezniük a színészi játék kapcsán: William Petersen (Pat, magyar hangja Szabó-Sípos Barnabás), Alan Ruck (a félénk Hendry, alias Lux Ádám), és a kis Tom (Balthazar Getty- akit Young Artist Award-ra is jelöltek, tök megérdemelten.), mind-mind remekeltek, na meg persze James Coburn és a többiek is, akiket felsorolni is hosszú lenne. ;)) Ezek után az sem meglepő, hogy a színészi játékra is 10/10-et adok. :PPP

Remélem, egy nap a szinkronizált DVD is ezt az EREDETI szinkront kapja majd.

Kritika: eléggé vegyes, kevésbé volt sikeres, mint az első rész. A híres kritikus, Roger Ebert 4 csillagból 2-re pontozta: "a film forgatókönyvét befejezetlennek érezte, a rendezés poroszkál, de az alakítások érdekesek". Ezt én kérem ki magamnak! :DDD
Maga a film (a zenén kívül) nem is kapott semmilyen jelölést sajnos. :((( De a lényeg, hogy az idő múlásával csak úgy, mint az 1. rész, mára ez is valódi klasszikussá vált...

A film zenéje (mind a Soundtrack, mind pedig a Score) elképesztően jó lett, de a bejegyzés hosszúsága miatt erre külön térek ki. 

Elmondottak fényében A Vadnyugat Fiai II-t a maximális 10/10-es pontszámmal jutalmazom. ;))

Hivatalos trailer (angolul): 




A film eredeti szinkronos verziója letölthető innen: part 1, part 2.

1 megjegyzés:

  1. Köszi ezt a részletes, mindenre kiterjedő leírást. Valamikor ezer éve szerintem láttam mindkét filmet, de hamarosan sort szeretnék keríteni rá, hogy a kettőt egymás után megnézzem ;)

    VálaszTörlés