2011. december 17., szombat

Young Guns II: a film zenéi

Blaze Of Glory - Young Guns II Soundtrack (1990)


Blaze Of Glory (A Dicsőség Lángja) címmel jelent meg, ami nem csak filmzene, egyben Jon Bon Jovi első szólóalbuma is lett. Egyértelműen "a filmre írva, és fókuszálva", 1990 júliusában adták ki. Emilio eredetileg is Jon-ra gondolt a film kapcsán, és engedélyt szeretett volna kérni, hogy felhasználhassák a "Wanted Dead Or Alive" c. dalát. Jon viszont úgy érezte, nem passzol a dal szövege a filmhez, ezért megírta a "Blaze Of Glory"-t, ami a film főcímdala is lett egyben. A dal gyorsan elkészült, és Jon még ott, a sivatagban elénekelte a dalt Estevez-nek és Fusco-nak (a film írója és producere). Ez volt az első alkalom, hogy bárki is hallotta. Fusco odahívta a producereket hogy hallgassák meg, és rögtön eldőlt, hogy ez lesz a film trailer-ének zenéje is. Kiefer Sutherland 1 interjúban így emlékezett az esetre: 

"Mikor Jon (Bon Jovi) csatlakozott a Vadnyugat Fiai II csapatához, mind egy étteremben hamburgereztünk, Jon 1 szalvétára firkálta fel a dalt körülbelül hat perc alatt. Kijelentette, hogy megírta a Blaze Of Glory-t, ami természetesen a listák csúcsára jutott az USA-ban. Később Emilio Estevez-nek adta a szalvétát. Mi egy hamburgeren csámcsogtunk, miközben ő megírt egy No. 1 dalt. Hülyén éreztük magunkat."



Íme 2 1990-es interjú, Emilio Estevez-zel és - főként - Jon Bon Jovi-val, amiben arról esik szó, hogy Jon-nak is jutott egy röpke statiszta-szerep, amikor tömlöcös jelenetben lelövik őt. :) JBJ elmeséli a story-t is, hogy készült el a BOG-dal.  Bepillantást nyerhetünk a stúdiómunkákba is, Jeff Beck-kel és Elton John-nal, + a BOG-klipforgatásról láthatunk képeket. 



A lemezen tehát JBJ szerzeményei hallhatók, + 1 instrumental, Guano City címmel, mely Alan Silvestri zeneszerzőhöz fűződik. JBJ olyan legendás előadókat hívott a dalokban segítségül, mint Elton John (Dyin Ain't Much Of A Livin'), Little Richard (You Really Got Me), vagy Jeff Beck - elektromos gitár. Mindamellett Jon nem aprózta el, ő maga gitározik, zongorázik, harmonikázik, sőt ő maga a producere is az albumnak. A hangzás a film műfajának megfelelő, többnyire soft rock, pár keményebb dallam, és pici country-s beütés is megfigyelhető, de azért az érzelmes rockballadákról se feledkezzünk meg. 


1.     "Billy Get Your Guns"      
2.     "Miracle" 

3.     "Blaze OF Glory"
4.     "Blood Money"      
5.     "Santa Fe"      
6.     "Justice in the Barrel"      
7.     "Never Say Die"      
8.     "You Really Got Me Now"      
9.     "Bang a Drum" 

10.   "Dyin' Ain't Much of a Livin"       
11.     "Guano City" 



A dalszövegekben természetesen szó esik a főhős Billyről (Billy Get Your Guns), megelevenedik a párbajhősök világa, az élet szeretete (Justice In The Barrel), a törvényen kívüliek nehéz élete (You Really Got Me), továbbá olyan témákat boncolgat, mint a barátság, árulás (Blood Money), kilátástalanság  (Miracle), kirekesztettség, dicsőséges halál (Dyin' Ain't Much Of A Livin'). A Blaze Of Glory pedig gyönyörűen vegyíti ezeket az érzéseket.

Az album 1. kislemeze tehát a címadó dal (Blaze Of Glory) volt, amihez klip is készült, amiben Jon az Új-Mexikói sziklák között gitározik, miközben 1 hatalmas fehér mozivásznon a film kockái peregnek. A vászon később kigyullad és stílusosan minden elég a tűzben. ("I'm going out in a blaze of glory")

A klip tökéletesen találó lett, a dal pedig No. 1 helyezést ért el a Billboard 100-as listáján az USA-ban, a rock-chart-on, UK-ben pedig 13. lett. A dalt a Grammy-re, Oscar-ra, és Golden Globe-ra is jelölték, utóbbit meg is kapta. Szerintem nincs is olyan rock-rajongó, aki ne ismerné és szeretné ezt a számot!!! A klip olyan rafináltan van megoldva, hogy nem egyértelmű a végkifejlet és a történések sorrendje: 



További érdekesség, és valódi kuriózum, hogy a 6., "Justice in the Barrel"  c. szám intro-jában maga Lou Diamond Phillips hangját hallhatjuk, ahogy kántál egy navajo indián dalt. /Ez nem ugyanaz, ami a filmben elhangzik, itt csupán 1 sort ismétel./ Ez az legelső alkalom, hogy LDP valódi hangját hallhatjuk egy albumon. A lemez booklet-jében JBJ neki is köszönetet mond. Nehéz kedvenceket kiemelni, de ezt még feltétlenül oda sorolnám, csak úgy, mint a Santa Fe-t.

Íme a Justice In The Barrel:  


A 2. klip a Miracle-hez készült, de a videó már csak annyiban kapcsolódik a filmhez, hogy ez is 1 kis mexikói falucskában játszódik. 3.-ként kijött még a Never Say Die, de ehhez nem készült videó, hanem a 4., Dyin' Ain't Much Of A Livin'-hez, - már '91-ben -, ami személyes kedvencem. :) A szöveg  - itt is - egyszerűen ZSENIÁLIS: 
"A whiskey-s üveg kényeztet / És azt mondja, ne sírjak / Miközben a telihold mond imát értem / Próbálom lehunyni a szemem"
"De az éjszaka itt van és eszembe juttatja / A fegyvereket és a friss sírokat / Ahogy álomba merülök, szellemek tűnnek fel / A törvényen kívüliek szerenádját énekelve"
Ez a videó sem kapcsolódik a filmhez, de westernes-elemeket mutat. Látszik, illetve hallatszik, hogy Jon szívvel-lélekkel dolgozott. Fantasztikusan vizuális, energikus és érzelmes, vagy épp szívbemarkoló dalszövegei kapcsán valósággal látjuk magunk előtt a filmet. ;) JBJ munkája valódi mestermű, csakis csillagos 10-est érdemel!!!



Young Guns II  - Music By Alan Silvestri (2011)


A film eredeti aláfestő zenéje, idén, azaz 21 évvel a film után látott csak napvilágot. Ráadásul, ha jól tudom, nem is hivatalos kiadványként, hanem csak bootleg-lemezként. :P Sebaj, az album attól még remek, és bár egyenlőre elég borsos áron, de pl. az ebay-ről beszerezhető. Összességében el lehet mondani, hogy Alan és Jon munkája remek egységet alkot, illetve kiegészíti egymást. Mintha csak együtt dolgoztak volna. :)
Alan Silvestri igencsak hosszadalmas munkásságához egyébként olyan nagynevű film(zenék) fűződnek, mint pl.  a Vissza a Jövőbe 1-2, Több, mint Testőr, Forrest Gump, A Mexikói vagy a Számkivetett. Úgyhogy azt gondolom, profibb zeneszerzőre nem is bízhatták volna a dolgot. :)

A 2011-es zenei albumon kizárólag instrumentális számok hallhatók, illetve visszafogott  háttérkórus színesíti a dalokat. Az aláfestő főcímzene fő motívumai többnyire vissza-visszatérnek, szinte az összes dalban, kisebb változtatásokkal. Aki egy huzamban hallgatja, annak kissé monoton lehet, így egymás után. Mégis azt kell hogy mondjam, hogy ez is, csak úgy mint a Soundtrack, remekül felidézi a film mozzanatait, hangulatát, ugyanolyan "látványosan" kíséri végig a történéseket. :) 

Az első dal, a Scars címet viseli, itt kapjuk meg a főcímet. Még ha nem is nézzük a filmet, a pörgő latin dallamok hallatán szinte látjuk magunk előtt Új-Mexikó homokját, és a perzselő napot. 

A Small Hands már pörgősebb, kicsit csintalan is, egyértelműen akciódús.  (A cím Billy szökésére utal), a következő, Lynch Mob is az izgalmas történések aláfestése, csak úgy, mint a Battle és a Ride To Guano City. A Finish The Game lassú, komoly taktusai is át-átvezetnek a főcímbe, igaz szelídebb kivitelezésben. A More Than Hallo Dave és Chavez közelharcát tárja elénk. Rendkívül érzékletes a Tom Sees The Light, gyönyörű vonósokkal kiegészülve, vészjóslóan hangzik el. Az egyik legszebb szerzemény még a Little Tom Dies, a cím magáért beszél. Szintén nagyon szívbemarkoló a Chavez's Wound, szinte látjuk magunk előtt a büszke indiánt, utolsó útján... A Stolen Horse (Finale) pedig szintén melankolikus, de remek lezárása az albumnak. 
/A neten egyébként fellelhető olyan bootleg-verzió is, mely a film szinte összes zenei aláfestését tartalmazza, és 31-32 szám található rajta./


Bár a score mint írtam, nem túl változatos, de nagyon jellegzetes, gondos és igényes munka, háttérzenének kiváló. Ezt hallgatva az ember akár 1 szobában ülve is rögtön a Vadnyugaton érzi magát. :) Nagyon örülök, ha ennyit késve is, de ez az album is napvilágot látott. A borító az eredeti plakátra hajaz, egyszerű, de figyelemfelkeltő. :)
Lehet, hogy elfogultan, de mivel csak 1-2 hosszabb dal van, a többség 3 perc körüli, én nagyon szeretem hallgatni, akár 1 huzamban többször is, ezért 10/9-et adok rá. 


Tracklist:

01. Scars [05:12]
02. Small Hands [03:06]
03. Lynch Mob [04:12]
04. Finish the Game [02:51]
05. Yoo Hoo [02:45]
06. Devil's Deal [01:27]
07. More Than Hello [02:35]
08. Tom Sees the Light [01:31]
09. Coy Dog [02:39]
10. Ride To Guano City [01:10]
11. Battle [02:47]
12. Little Tom Dies [06:49]
13. Garrett's Place [01:11]
14. Chavez's Wound [03:03]
15. You Gonna Shoot? [03:34]
16. Stolen Horse (Finale) [01:20]

Az album letölthető innen: part 1 és part 2

Köszönet az eredeti feltöltőnek - Thanks for the original uploader!!!

4 megjegyzés:

  1. Nem is tudtam, hogy a Blaze Of Glory ilyen körülmények között született. Mindenesetre hatalmas sláger, mindig is nagy kedvencem volt, és csutkára tekertem a tévét, amikor anno az MTV-n (hála sokszor ;) kezdődött a klipje.

    Nem semmi, hogy az aláfestő zenét tartalmazó album 21 évvel később jelent meg. Még ha bootleg, ezt akkor is érdemes beszerezni! Ez hogy ennyi év elteltével megjelenik egy film zenéje, mindenképpen azt mutatja, hogy maga a film igazi klasszikus és örökzöld - csakúgy mint a zenéje ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó írás, gratula hozzá! A Blaze of Glory hátteréről én se tudtam. Nekem az is új volt, hogy ez JBJ első szóló albuma. :PPP Na igen, 90-ben még nem ültem az MTV előtt. Mennyiért vesztegetik ezt a bootleg lemezt az eBay-en???

    VálaszTörlés
  3. Jelenleg 2 db van fenn, az egyik 30 $-os kezdő liciten, a másik fix 40 $-ért elvihető. Ezekben még nincs benne a pk. :P Szóval még kicsit várok, lesz ez még a fele is (remélem!) netán a harmada, használtan...

    VálaszTörlés
  4. A Tv-t én is mindig kakaóra nyomtam, ha ment a klip. :DDDDD

    VálaszTörlés