2010. április 16., péntek

Lou Diamond Phillips Életrajz

Pályafutásának legfontosabb állomásai:


A Fülöp-szigeteki születésű színész 1962. február 17.-én, eredetileg Lou Diamond Upchurch-ként látta meg a napvilágot. Kettős keresztnevét a II. világháborús hős, Leland 'Lou' Diamond után kapta. Édesanyja filippínó, hawaii, japán, spanyol, édesapja skót, ír, cseroki származású volt, aki Lou pár éves korában meghalt. Ránézésre nem úgy tűnik, viszont a karakteres arcú színész ereiben csupán 1/8 rész indián vér csörgedezik. Mostohaapja George Phillips, innen a vezetékneve.


A texasi Corpus Christie-ben nőtt fel, már gyerekkorában színészi ambíciói voltak, később dráma-szakos diplomát szerzett. Fiatal végzősként színpadi szerepeket vállalt, miközben rendező-asszisztensként dolgozott, és filmtechnikát is tanított.
Egy ideig csak mellékszerepek, és negatív karakterek találták meg, volt 1 nyúlfarknyi szerepe a Dallas-ban is 1985-ben, majd mielőtt szárnyára kapta a világhír (1987), leforgatott 1 részt az akkoriban rendkívül nagy sikerrel futó sorozatban, a Miami Vice-ban is, Don Johnson oldalán.


A főszereplő Ritchie Valens-ként
1986-ban egy zenés film casting-jára igyekezett, abban a hitben hogy Frankie Valley életrajzi filmjéről van szó. Később kiderült, a fiatal rock 'n' roll-sztár, Ritchie Valens életét viszik a vászonra.
Ritchie szerepéért 500-an versengtek addigra. Lou viszont olyan nagy hatást gyakorolt a producerekre, hogy végül kiérdemelte a főszerepet. Az 1987 nyarán mozikba került  La Bamba c. zenés, életrajzi filmmel megpecsételődött a sorsa, és az ismeretlenségből egy csapásra a legnagyobb sztárok közé emelkedett.  
Olyannyira hitelesen játszott, hogy sokan a mai napig nem tudják, hogy a filmben nem ő, hanem a Los Lobos énekese (David Hidalgo) adta elő a Valens-dalokat. Viszont gitározni 6 hét leforgása alatt valóban (amennyire lehetett) megtanult.

Bár a film pozitív kritikákat kapott,  és a kritikusok  többsége szintén dicsérte LDP hiteles, szerethető karakterét és karizmatikus előadásmódját, "introducing actor"-ként nem sok esélye volt bármilyen díjat is bezsebelni (akkoriban még "nem volt divat" 1 zöldfülű elsőfilmes színészt díjazni). Sajnálatos módon a La Bambá-nak is be kellett érnie egyetlen Golden Globe - jelöléssel, a "Legjobb dráma" - kategóriában. Az alacsony költségvetésű, szinte ismeretlen, latin ajkú színészekkel teli film közönségsikere azonban mindenkit meglepett, sőt fel is múlta az előzetes várakozásokat (hisz a nézők többsége nem emlékezett, ill. azt sem tudta, kicsoda volt Ritchie Valens). Manapság pedig már mint minden idők egyik legjobb zenés életrajzi filmjeként emlegetik a La Bambát.


Ezek után ismét egy igaz történet várt rá, a Mutasd meg, ki vagy (Stand and Deliver) c. filmben, ahol 1 nehéz sorsú lázadó tini szerepét kapta, akit osztálytársaival együtt felkarol a mindenre elszánt matematika-tanár, Jaime Escalante, akinek módszerei az USA-ban azóta már fogalommá váltak. Phillips 1 Independent Spirit award-dal és 1 Golden Globe-jelöléssel lett gazdagabb.


Estevez, Sutherland, Sheen és Phillips
1988-ban mutatták be A Vadnyugat Fiai (Young Guns) első részét, Phillips mellett Emilio Estevez-zel, Charlie Sheen-nel, Kiefer Sutherland-del a főbb szerepekben. A modern western sikeresen célozta meg a fiatal korosztályt, és újra felkeltette az érdeklődést a műfaj iránt. A film nem várt sikert aratott.
1989-ben az időközben baráttá lett Kiefer-rel forgatta le a Renegátok-at (Renegades), ami műfaját tekintve valójában krimi-vígjáték, legalábbis a 2 haver állandó csipkelődése nem kevés humort csempészett az inkább komolynak szánt filmbe.

1990-ben leforgatták a Vadnyugat Fiai II.-t (Young Guns II), ahol Christian Slater-rel, William Petersen-nel, Alan Ruck-kal, és többek közt James Coburn-nel bővült ki a banda.
Ezután leforgatott 1 vígjátékot (Kétbalkezes Bankrablók - Disorganized Crime), jópár krimit és akciófilmet, évekig utóbbi műfajnál maradt.


Denzel Washinton-nal
1996-ban tért vissza komolyabban a színpadra, ahol megkapta Yul Brynner legendás címszerepét, az Anna és a Sziámi Király-ban. Nem várt siker és szakmai kritika dicsérte, miszerint az új Király más színt és életet lehelt a zenés-táncos musicalbe. 1996 filmes szempontból is sikeres volt számára, A Bátrak Igazságában (Courage Under Fire) is jót alakított, Denzel Washington és Matt Damon oldalán. Majd jött 1 akció-vígjáték, a Robbanófejek (The Big Hit), ezt újabb akciófilmek követték, kisebb-nagyobb sikerrel.


Az új évezredben elsősorban akcióban, TV-filmekben, és TV-sorozatokban láthattuk viszont, ezek közül emlékezetes A Bermuda Háromszög Rejtélye (The Triangle), de felbukkant a 24-ben, Különleges Ügyosztály-ban , és visszatérő mellékszereplő lett a Gyilkos Számokban.
Az évtized végén sokat szerepelt a világot jelentő deszkákon, legnagyobb sikerét az Egy Becsületbeli Ügy Jessep-ezredeseként, és a Camelot c. darabban, Arthur király bőrébe bújva aratta.

Telford ezredesként az SGU-ban
A 2000s évek végén megnövekedtek a színpadi, és televíziós szerepek, utóbbi inkább TV-sorozatok formájában. Visszatérő vendégszereplője lett a Gyilkos Számoknak, 2009-től pedig állandó tagja az SGU (Stargate Universe) Csillagkapu c. nagy sikerű sorozatnak, karaktere Telford ezredes. Legutóbb vendégeskedett Fren Drescher (A Dadus) új szitkomjában, a Happily Divorced-ben, 2012-től pedig a Longmire c. új sorozat állandójaként fogjuk látni, ahol a főszereplő legjobb barátját alakítja majd. Eközben bemutatásra vár újabb Edward James Olmos-szal közös - zenés filmje, a Filly Brown, amiben 1988-as Mutasd meg, ki vagy óta először szerepelnek együtt. A film központjában ezúttal 1 fiatal lány áll, az ő apját játssza Phillips.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon klassz ez az összeállítás, KÖSZI!!!! A Dallas-beli részt ugye nem olyan régen láttam, ott nagyon kis cuki volt :) A La Bamba illetve a Mutasd meg ki vagy szerintem legendás filmek / alakítások!
    Kivin várom, hogy legközelebb hol, miben, milyen szerepben bukkan majd fel!! ;)

    VálaszTörlés