2010. május 1., szombat

Null-Pont (Termination Point) 2007

Hát így alakult: LDP-s kritikáimat egy "kevésbé jelentős" filmjével indítom. Sebaj, talán jobb is, hogy nem csapok rögtön a közepébe. Különben sem időrendi sorrendben szerettem volna leírni a filmeket, hanem ahogy éppen kijön.


Ezt a filmet Szilvi jóvoltából sikerült letöltenem. Remélem, nemsokára tőle is kapunk 1 "ütős" kritikát a Triumblogon. ;)


Enyhén szólva, nem voltak nagy elvárásaim ezúttal, és akkor még finom vagyok. :) A Null-pont LDP erősen B-kategóriás, kevésbé ismert mozijai közé tartozik, a Port még csak fel sem tünteti az adatlapján. Ebből kiindulva, azt hittem, kapok egy 10/3- vagy 4-es ultra-gagyi alkotást. De meglepő mód, egész jó kikapcsolódást nyújtott. Nem volt túl hosszú sem, kb. 1 óra 25 perces.


A film tartalma (SPOILER):


Már az elején sem fárasztanak bennünket felesleges töltelékjelenetekkel. 1 fiatal párocskát látunk, vidéken, az istállóban készülődnek éppen pásztorórát tartani. Sajnos azonban, egy váratlan katasztrófa hamar megzavarja légyottjukat... Nagy robajjal lyukat üt a tetőn, majd bezuhan az istállóba 1 repülőgéproncs-darabja. A fiatalok persze azonnal kirohannak, és meg is látják kinn a lezuhant repülő szanaszét heverő darabjait, elszenesedett holttesteket. Hogy sejthessük, nem szokványos katasztrófa-filmmel lesz dolgunk, a fiú talál egy MÁSNAPRA érvényes beszállókártyát a romhalmaz között... Ezután furcsa égi képződmény, légörvény jelenik meg az égen, villámlás, szélvihar. A fiatalok menekülnének, de már késő: a villám eléri a lányt, majd a légörvény magába szippantja. A srác traktorral menekülne, de őt traktorral együtt éri el a végzet.


Vált a kép: Caleb Smith, a kormány biztonsági embere (Jason Priestley) nyaralni készül feleségével és tinédzser lányával. Nem sokkal később Dr. Daniel Winters (Lou Diamond Phillips), a különc lángész, és tudós is felszáll a gépre, közben szemmel tartja Caleb-et. Már a Mexikóba tartó gép fedélzetén ülnének indulásra készen, amikor fontos hívást kap Caleb. Természetesen a katasztrófával van összefüggésben a dolog. A férfi mentegetőzni kezd a családja előtt, hogy nemsokára utánuk megy, közben kiderül, hogy ezt rendszeresen eljátssza, az utóbbi 6 évben még nyaralni se tudott elmenni a család. Végül is leszáll a gépről, Winters ezt aggódó arccal konstatálja...


Caleb a tudós lakására siet, miután kiderül, hogy 1 rendkívül fontos dolgot tulajdonított el önkényesen. Wintersnél meglepő mód, a saját családjáról talál képeket. Megtudjuk, hogy a férfi igazi zseni, aki teleportálással kísérletezett sikeresen, és amikor rádöbbent, mekkora "fegyver" van a kezében, inkább magával vitte, és felszállt vele arra a gépre, ahol Caleb családja is van. Caleb már régóta kajtatja a férfit hiába. A tudós hagy egy videóüzenetet, miszerint azt próbálta tenni, amit a leghelyesebbnek vélt, mert ha a teleportáló rossz kezekbe kerül, akár világvége is fenyegethet. Neki pedig fontos küldetése van.


A biztonsági központban, miután megtudják, hogy a tudós a gépen van, meg akarják semmisíteni az immár felszállt gépet. Caleb hiába könyörög, hogy ő intézhesse a dolgot, nem engedik, sőt a családját is készek feláldozni az ügy érdekében. Az elnök parancsa, hogy a kirendelt vadászgépek semmisítsék meg a repülőgépet.


Winters tudja, hogy vadásznak rá és a teleporterre, ezért más megoldás nem lévén, az utolsó pillanatban sikerül neki TELEPORTÁLNIA A REPÜLŐT. A központban közben abban a tudatban vannak, hogy sikerült eltalálniuk a célpontot, de megerősítés a találatról nem érkezik. Ezért Caleb miután elsiratja családját, mégis reménykedni kezd, hogy még életben lehetnek. Telefonon tartja a kapcsolatot a központtal, és újonc, de nagyon lelkiismeretes segédjével, aki mindig értesíti őt a központban történtekről.


Caleb a roncshoz tart. Hullákat már nem találnak a helyszínen, mert ahogy kiderül, ez már előző nap történt. Viszont felismeri a LÁNYA táskáját... És itt a logikai csavar... Hogy történhetett mindez, hogy több mint egy napja lezuhant gép még fel sem szállt???


Közben egyre több információ szivárog ki a teleportálásról, a tudósról, és hogy a Null-pont nem más, mint egy másik dimenzió, időutazás. A gondot az okozza, hogy Winters elvitte magával a gépre mindkét irányítóeszközt.


Újra a gépet mutatják, sötétben repülnek immár, elektromágneses töltésű, sötét felhők (átjáró) között. A sok utas közül a csak páran maradnak, a többség eltűnik. A "túlélők" között van természetesen Caleb felesége és a lánya is, továbbá a tudós, és még 4-5 ember.


Ezután az átjáró mérete folyamatosan növekedni kezd, a felderítő gépeket, akik közel merészkednek, szintén magába szippantja.


Caleb elmegy Winters barátnőjének lakására, de már későn érkezik. Csak a rendőröket találja ott, miszerint betörést jelentettek, a nőt lelőtték, nemsokára meg is hal. Caleb hiába kérdezi, hol van van a másik teleportáló (mert ezek szerint még egynek kell lennie, ezt én se igazán értettem). Annyit sikerül kiszednie a haldokló nőből, hogy "bank". Ezután maguk a zsaruk kezdenek el Calebre, és a társaira lövöldözni, egyértelművé téve, hogy simlis ügyben járnak el. Csak ő marad életben.


Eközben újra a gép fedélzetét mutatják, a pilóták halottak, a gépet automata vezérli. Egy biztonságinak magát kiadó ember fenyegetni kezdi a tudóst.


Lent a központban az egyre növekvő átjáró miatt egy bombát készülnek dobni a légtérbe.


A gépen ezidő alatt Winters töredelmesen bevallja a többieknek, hogy ellopta a teleportert, és hogy a többi utasnak annyi, akik "eltűntek". Magyarázata annyi, hogy ilyen nagy méretű tárgyat még sosem teleportált, és ő sem tudta pontosan, milyen következményekkel járhat, de nem volt más választása. Majd látják, hogy egy örvény közeledik, ami a tudós szerint ha eléri, összezúzza őket. Viszont a nála lévő egyik teleporter irányítója elromlott.


Közben az átjáró egyre csak nő, egy egész várost dönt romba.


Caleb a bankba igyekszik, azt remélve, hogy Winters oda rejtette a másik teleportert, addigra már alig találni pár embert a környéken. Sajnálatos módon nem talál a fiókban semmit.


A gépen úgy tűnik, nincs más megoldás, mint Caleb lányának kell a lemerült energiacellát kicserélni, csak ő fér be a lejáróba. Rendkívül veszélyes, és óvatosan


kell csinálnia, mert az áram megrázhatja, és mindannyian odaveszhetnek. De végül sikerül neki a csere, a teleporter újra működik. Közben a biztonsági szolgálatos és egy másik rosszarcú egyén simlis dologban sántikálnak.


Lent az örvény nagyobbodik, és már L.A. felé tart, becslések szerint nemsokára Ázsia-méretű lesz, pár óra múlva pedig már mindent elpusztít, beleértve nem csak a Földet, hanem az egész Világegyetemet.


A biztonságis ezután megfenyegeti a tudóst, hogy üssön be bizonyos koordinátákat. Caleb családjának élete a tét. Egy másik utas szembeszáll, Winters elejti az irányítót, ami darabjaira hullik, ezért javításra szorul.


A központban eközben Caleb lelkiismeretes segítője rájön, ki is utazik "biztonságiként" a gépen, és szól a kisfőnöknek a dologról. Az egyetért, tudomása van róla, hogy van köztük egy "tégla". Sajnos kiderül, hogy pont ő az, ezért a raktárban el is intézi a csajt. Eközben Caleb autóval menekül az örvény elől.


Fenn a gépen az utasok rátámadnak a rosszfiúkra, de hiába. Lenn sorra "tűnnek el" a városok. Caleb még mindig az irányítót keresi. A gépen eközben "múlt-törmelékek" (szellem-emberek) jelennek meg, mivel közeledve az örvényez, visszafelé haladnak az időben.


Caleb végül a halott barátnő lakásán, egy perselyben megtalálja az irányítót, a korrupt kisfőnök próbálja tőle elvenni, de végül sikerül bemennie az örvénybe. A gépen Winters beüti a kért koordinátákat, mert kényszeríti a "biztonságis", de még várni kell hogy beinduljon a folyamat. Majd Caleb tűnik fel a gépen, sikerült feljutnia a fedélzetre. Verekedés tör ki, majd a feleséget véletlenül lelövi az egyik rosszfiú. Caleb próbál higgadt maradni, majd a gépen keletkezező tátongó lyukon át kilöki a "biztonságit". Feleségét megnyugtatja, hogy hazaviszi épségben.


A tudóssal együtt beütik az új koordinátákat, ezután azt látjuk, hogy újra kezdődik minden, újból felszáll a gépre Caleb, a családjával. Winters is feltűnik mögötte, de Caleb villámgyorsan intézkedik, és megbilincselve elvezetik a gépről. Hiába mentegetőzik, hogy ezt csak a világ érdekében teszi. Az sajnos nem derül ki, mi lesz a sorsa. A kis család vidáman készül a mexikói nyaralásra, mostmár nem zavarhatja meg őket semmi.


A központban a nagyfőnök is újra megkapja a fülest, hogy vészhelyzet állt elő, és mi a helyzet a tudóssal, de amikor a kisfőnök újra szólna neki, az már rájön (talán Caleb újonca segítségével?), hogy ő volt a "tégla", ezzel az ügy végleg megoldódik. :)


Összegzés: nem is volt rossz, őszintén szólva, sokkal "gagyibbat" vártam. Nem egy hosszú filmecske, és szerencsére nincs is teletarkítva unalmas jelenetekkel, felesleges párbeszédekkel, a lényegre szorítkoznak. A műfaj tulajdonképpen egy light-os sci-fi, elég erős "Sliders"-es feeling-gel, és egy kis légi katasztrófával/világvégével megspékelve. Az ötlet egész jó, mindig is szerettem a Sliders-t. Lehet hogy nem a legeredetibb story, de azért működik. A rendezés átlagos, a látvány/kivitelezés egy olcsó B-kategóriás filmhez képest nem is rossz, csak néha volt "nagyon mű"-érzetem, de egyébként egész hitelesen meg volt csinálva.


A színészi játék átlagos, bár túl nagy kibontakozásra a műfaj nem ad lehetőséget. Jason Priestley jól alakít, bár nekem, bármit csinál, mindig is a Beverly Hills 90210 "Brandon"-ja marad, ott nagyon szerettem. Egész jól tartja magát, "kisfiús bája" még mindig megvan valahol. Sajnálom, hogy nem kap gyakrabban szerepeket. Állítólag ők is jó haverságban vannak LDP-vel, már nem ez az 1. film, amit együtt forgatnak. (ld: Gyilkosság a Bázison, ami gyengébb ennél a filmnél.)


LDP alakításában nincs semmi eget rengető, de jól játssza a lángész tudóst. Fizimiskája érdekes a filmben, vastag SZTK-s szemüvegben, és körszakállal, mellényben, tényleg eléggé tudós-kinézete van. :) Szinkronja A Bermuda Háromszög Rejtélyében remekül bevált Juhász György, kissé komoly, de illik hozzá. Nem okozott csalódást, ebben sem. Csak úgy, mint a film sem, bár gyengét vártam, és bár nem rágtam le a körmöm az izgalomtól, de egy kellemes kikapcsolódásra megfelelő volt, gagyi vagy erőltetett túlzásokba se esett, ami plusz pont. :) Biztos van benne 1-2 logikai baki, de mondjon valaki csak 1 olyan időutazós filmet, amiben nincs. :PPP


Bár a történet jó, de elég átlagos, a 2 főszereplő, és a viszonylag hiteles látványvilág miatt mégis jószívű leszek, és megeresztek neki egy 10/7-et. ;)


Trailer (angol):

Null Pont /Termination Point/ 2007:
part 1
part 2
part 3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése