2010. június 6., vasárnap

A 666-os út /Route 666/ (2001)

Ezt az LDP-filmet már láttam 1x a TV-ben, kb. 2 évvel ezelőtt, de Szilvi "unszolására", meg azért, mert már nem nagyon emlékeztem rá, most újra elővettem! :) Emlékszem, anno nem nyűgözött le különösebben. Pedig kifejezetten szeretem a zombis történeteket. Hát most újra nekigyürkőztem. Gondoltam, előállok 1 hosszabb lélegzetvételű kritikával! ;)


A film storyja a következő (nem kevés SPOILER-t tartalmaz):


Már a bevezető képsorok megadják az alaphangulatot, ugyanis az országút aszfaltját láthatjuk. Az egész úgy kezdődik, hogy egy néger csókát látunk unatkozva a poros országút egyik bárjában. Stílusosan a Route 66-ot olvassa, már rongyosra. Ekkor lép be Steph (Lori Petty) és Jack La Roca (Lou Diamond Phillips), utóbbit az ő és a többi tanúvédelmis főnökeként rendeltek oda. Persze ez később derül csak ki, mivel úgy jelennek meg a bárban, mint 1 "enyhén" spicces párocska, egymást csókolgatva. Ezen meg is lepődtem kicsit, aztán rájöttem, hogy én első alkalommal pár perces késéssel kezdtem nézni a filmet, és ez a rész kimaradt az életemből...Egyébként remekül alakítják a részegeket, le a kalappal!
Aztán mikor a néger elmegy az illemhelyre, Jack és Steph utána mennek. Itt már nyoma sincs a spicc-nek, és kiderül, hogy csak megjátszották! A néger Frederic Smith (Steven Williams), akit másnapi tárgyalásra kell szállítani, a tanúvédelmiseknek. Meg is bilincselik rögtön, és indulnának útjukra, de fekete álarcos rosszfiúk máris Smith nyomában vannak. Lövöldözés kezdődik, végül az ő régi old-timerével sikerül elmenekülniük. Közben megjön az erősítés, a csapat többi tagja 1 másik autóval követi őket, PT-vel (Dale Midkiff) az élen, további másik 3 ügynök. PT egyébként állandóan morog, amiért Jack a főnök, nagyon nem szívelik egymást... Az életben maradt egyik rosszfiú szintén szerez 1 kocsit, és a csapat után ered.


Kiderül, hogy a néger, akit szólítsanak csak "Nyúl"-nak, az olasz maffia "kedvenc" könyvelője volt, amíg le nem lépett. Ezért is menekül már hetek óta az országúton. Viszont másnap van a tárgyalás, ahova Jack-éknek le kell szállítani. Van nála 1 régi térkép, és amikor senkinek sincs fogalma róla, épp merre járnak, ő meglepő mód "képben van". Elmeséli, hogy ez a 66-os út legveszélyesebb része: egy csapat fegyenc még a 60-as években tragikus balesetet szenvedett errefelé. Miközben ezt escseteli, La Roca hirtelen, fekete-fehér hallucinációkat lát. Ő maga se tudja mire vélni. Megállnak a "Csörgőkígyó Ranch"-nél, ami enyhén szólva, elhagyatottnak tűnik. Ezen a helyen megy át az út a 66-ból a 666-ba! Húúúú, de izgalmas. :) Itt már majd' lerágtam a körmömet. :DDD Az út persze el van torlaszolva.

 Nyúl megpróbálja lebeszélni Jack-et, hogy ne menjenek az útra, viszont így időt takarítanának meg... Ezután Jack-et ismét látomások gyötrik: fegyveres őröket, és fegyenceket lát ezen a helyen. Végülis nekivágnak az útnak. Mily' meglepő. :PPP Steph is velük tart a piros járgányban, 3.-nak, és Nyúl szüntelenül próbál udvarolni neki, de ő rendre visszautasítja szegényt. :)
Közben kiderül, hogy a néger kész humor-herold, olyan beszólásai vannak, Jack pedig játssza a vagány csávót (bár jól áll neki): "Én vagyok a kormány." Nyúl: "Épp ezért nem fizetek adót". Tehát jól elvannak...


Mikor megállnak, az örökké fecsegő négert lebilincselve ott hagyják a kocsinál, ők pedig Steph-fel nekiállnak "lelkizni", Jack elmeséli, hogy az apját valahol itt temették el, ő maga is itt született. Enyhe célzás csak a dolgokra... Tovább indulnak.
Eközben a járőr odaér a lezárt részhez, és látja, hogy valaki volt olyan bátor, hogy elindult a rettegett úton. Az öreg seriff (a fickó apja), akivel adóvevőn beszél, megpróbálja hazautasítani, de amaz nem hallgat rá. Puff neki. Ezután a fickó meg is állítja az ügynököket. Eközben az életben maradt rosszfiú is eljut a lezárt részhez. Itt vált a kép, de okosan ki lehet következtetni, hogy valószínűleg utánuk fog menni!


A néger nyavajgása ellenére az ügynökök csapata megáll 1 temetőnél, majd pár perces sétával Jack eljut ahhoz a részhez, amiről hallucinált. Talál 4 sírt a sziklák rejtekében. Köztük persze megtalálja John La Roca sírját is, aki 1967-ben halt meg. Kiderül, hogy mind a 4-en ugyanazon a napon haltak meg, állítólag közúti balesetben. Mindezt PT meséli el dölyfösen, heccelve, főleg miután leesik neki a tantusz, hogy ez a főnök, Jack La Roca apja. Az apa megpróbált annak idején jó útra térni, de nem sikerült, újra bankot rabolt. Kölcsönösen adnak egymásnak 1-1 jobbegyenest. Mindeközben a rosszfiú távolról figyeli őket. A kocsiban maradt 2 ügynök pedig enyeleg a kocsiban. Viszont azt az ügynököt, aki a négerrel maradt, lelövi. Rálőnek a csapattagok, de eközben megjelennek a semmiből a rab-szellemek (zombik) az országúton. Szegény zombik elég siralmasan néznek ki, mert a maskarájuk abból áll, hogy agyaggal kenték be, majd összekaszabolták, ami az arcukra száradt, és az egészet lefestették szürkére... Tehát inkább röhejesek, mint félelmetesek szegénykék. A vészhelyzetből Jack és PT semmit sem vesz észre, mert még mindig verekednek. Steph pedig csak bámulja őket bambán.


A fegyencek megölik a sebesült ügynököt, de nagyon gagyi módra teszik, a kamera szándékosan rángatózik, és olyan fura az egész. Az ügynök "párocska" persze lő rájuk, hasztalanul, nem fogja őket a golyó. Szegény említett ügynök kap a hasába szépen az aszfalt-törővel, aki világospiros gyönyörű mű-vért okád magából, még véletlenül se legyen hiteles. :PPP Arról nem is szólva, h. alulról, 1 üveglap alól fényképezik és láthatjuk mindezt.... A kocsit nem tudják beindítani.
Jack-et is elkezdik láncon húzni a földön, de végülis megmenekül a kocsival, közben megrendülve ismeri fel az apját (aki nem bántja). Elindulnak, a zombik pedig eltűnnek a föld alatt. Nyúl elmondja, hogy az energiát az útból nyerik, csak ott tudnak támadni. A kocsik kereke tropára megy, ezért otthagyják, és megállnak 1 elhagyatott pihenőhelyen.


Jack felébred valami barlang-szerűségben, ahol 1 sámán indiánnal (Gary Farmer) találja szemközt magát, aki elmeséli, hogy állítólag balesete volt a kocsival és ő mentette meg. Elkezdenek beszélgetni, közben valami fura teát itat meg a fickó Jack-kel. Szerinte ez az út nem más, mint egy időgép, és hogy Jack-re várt eddig a nép, hogy lemenjen a föld alá, és békét hozzon! Wow! :)) Ezután főhősünknek ismét látomása lesz, és látja a fegyencek és őrök közti összezördülést. Ezután elköszön az indiántól, de előtte még kiderül, hogy valószínűleg peyote-val itatta meg, *ami nem más, mint hallucinogén anyag, amit 1 növényből nyernek ki, és az indiánok rendszeresen használták, mikor "válaszokat kerestek.*


Eközben a kis csapatban tovább várakoznak, szegény Nyúl szája leragasztva, biztos unták már az állandó fecsegését. A párocska férfi tagja (Nick) elmegy a kocsihoz bagózni egyet, és ez lesz a veszte. Először rácsapódik a kocsiajtó a kezére, majd jön az egyik zombi, és elintézi szerencsétlent. Őt is elég idióta módon, utána érdekes mód, a vér felszívódik a kocsiról.


A néger ismét nekiáll osztani az észt, miután megszabadítják a ragtapasztól, megnyugtatja a társaságot, hogy a zombik csak az úton tudják őket bántani. Jack visszatér közéjük. A helyzetük viszont elég kilátástalan, mivel a kocsik kerekei szétolvastak, a rádiónak is annyi, élelmük sincs. Csak most kezdik el Nick-et keresni. Nyulat ott hagyják a póznához bilincselve. Csakhogy 1 picike aszfalt részen áll, ezért az egyik zombi megpróbálja elintézni, ő úgy megrémül, hogy kitépi a póznát, és úgy menekül, a többiek után kiabálva. :) Jack hisz neki.
A mobil-telefonjuk sem működik. Mit tesz Isten, hirtelen megpillantanak 1 telefonfülkét, ami ráadásul csörögni kezd. La Roca felveszi, de csak tárcsahang. Azért telefonál a seriff irodájába, és segítséget, légi mentést kér a már megismert öregtől. Amaz a túlvégen úgy tesz, mint aki jegyzetelt, és vette az adást, de miután leteszi a telefont, esze ágában sincs segíteni rajtuk. :P Micsoda csavar! :) Majd Jack újra hallucinálni kezd, a rabokról és az őrökről.


Telik az idő, már szenvednek a melegtől, minden bajuk van. Nyúlnak wc-re kell mennie, Jack kénytelen vele tartani. Közeledik 2 rendőrautó, amin meglepődnek, mert Jack nem ezt kérte. Jön az öreg seriff jópár emberével, és elveszi a többiektől a fegyvert, sakkban tartva őket. Kérdezi, hol vannak a többiek, de Steph nem válaszol... Szerencsétlen másik csajt (Mary-t) szó nélkül lepuffantja. Elmondja, mivel Vietnámban harcolt anno, nem nagy kunszt neki 1 nőt lelőni. Milyen rendes! :P
Steph-et is lelőné, de PT elárulja végül, hogy még van velük más is. A beosztottak elindulnak a mosdóhoz, Nyulat megtalálják a wc-ben, (aki ügynöknek adja ki magát), de Jack idejekorán elbújik előlük, őt nem fedezik fel. Meg is próbál elmenekülni az egyik rendőrautóval. A seriff fia utánahajt, de Jack-nek sikerül őt foglyul ejteni. Lövöldözés kezdődik, mire az öreggel maradtak azt hiszik, La Rocának annyi.


Kiderül, hogy a seriff fia pontosan tudja, mi folyik az utakon, és miután odabilincselte a kocsihoz, meglőve, könyörög neki, hogy "csak az útra ne". A zombik biztos érzik a vérszagot, mindenesetre meg is jelennek. Jack szép sorozatot lelő rájuk, mintha már nem tudná nagyon jól, hogy úgyis hasztalan. :PPP Megkönyörül a fickón és hagyja, hadd nyissa ki a bilincset, de már késő: a zombik őt is elkapják... Jack viszont megmenekül, természetesen...


Eközben a csapatban lövöldözés veszi kezdetét, az öreg meglövi PT-t, erre a néger ragad fegyvert és ő pedig az öregbe lő bele egyet. Közben, leesik Jack-nek a tantusz, hogy segítséget hiába várnak, a seriff csak szórakozott velük. Az öreg elmondja, hogy mit tud: a zombik a föld alatt "élnek". Visszaemlékezéskor kiderül, hogy ő volt akkor a góré, a 60-as években, amikor is megásatták velük a saját sírjukat, és lelőtték őket, szó nem volt itt rab-lázadásról. Szegény zombik!!!! Ezért nem nyughat a "szellemük" most sem.


Ezután végszóra, stílusosan meg is jelennek az említettek, az egyik rátámad Jack-re 1 baltával, de olyan hülyén van megcsinálva, mintha Jack mellkasából már félig ki is állna a balta, de aztán mégse. Kétségbeesésében apját kezdi szólongatni, aki a segítségére siet, és "zombi-társát" kezdi el támadni, el is intézi, mire az köddé válik. Eddig is volt rá utalás, hogy ő a leg-jólelkűbb rab közöttük, kész szimpátiát tudunk vele érezni. :) Ezután a többi 3 zombi egymást kezdi el gyilkolászni. Viszont gyengül az apa ereje, ezért Jack megvágja a magát, és és összetéve tenyerüket, a vérétől újra erőre kap! Egész megható jelenet. :DDD Így már meg tudja fojtani az utolsót is. Ezután fogja a dögcéduláját, letépi magáról, és elindul. De nemsokára összeesik és köddé válik ő is. A zombi-veszély véget ért. :)


Az öreg viszont újra megpróbálja elintézni őket, de kap 1 golyót. Immár súlyos sebesülten fekszik az úton. Ezek után gondolom, a lelkiismerete nem hagyja nyugton, mert még mindig a zombikról hallucinál, jön felé 1 hatalmas képzeletbeli úthenger, ami végül át is megy rajta, és ebben leheli ki a lelkét.


A kis csapat pedig gyalogosan és vidáman folytatja útját az országúton, megállapítva, hogy "milyen békés ez a táj". :) Indulnak a tárgyalásra, úgy tűnik oda is fognak érni időben. Nyúl még most is randi-ajánlattal bombázza Steph-et, és így lesz vége a filmnek. :)


Összegzés: KÁR az alap-ötletért, mert az nem lett volna rossz. A szereplők okésak, elég jól játszanak, Lori Petty is jól hozza a vagány ügynököt, Dale is rendben, Nyúl pedig még vicces is néha. A rendezés egész jó, de ami az egészet nagyon lerondítja, azok a zombi-támadós jelenetek, mert azok (biztos szándékosan), de totál másképp vannak kamerázva (gyorsítva és rángatózva), mint a film többi részében, és tuti azt gondolták, ez majd így tök jó lesz. Hát nem lett. :PPP Jó ötlet volt a hallucinációs részek fekete-fehérben mutatása, az operatőri munka és a látványvilág egész mutatós lenne, de a már említett öldöklős jelenetek nem elég, hogy egyátalán nem félelmetesek, egyenesen RÖHEJESEK! Csodálom, hogy maguk a színészek nem röhögték el magukat közben, és sikerült komoly pofát vágni hozzá... A világospiros vérről nem is beszélve, még ha málnaszörpöt használnak, az is hitelesebb lett volna, de így nagyon kilóg a lóláb. :(((
A zombik messziről nem rosszak, de közelről, ez az agyagpakolás szürkére festve, több, mint vicces! Már a századelőn is ciki lett volna ez a maskara, nemhogy 2001-ben. Tehát a kellékesnek 1-es osztályzat jár! :((( Ezzel nagyon gagyivá tette az egyébként egész jó filmet....


Ami meglepő pozitívum, hogy a film ALÁFESTŐ ZENÉJE meglepően JÓL SIKERÜLT! Kicsit Carlos Santana-s, klassz és érzelmes gitárszólókkal, szinte már "túl jó" is ehhez a filmhez, kár volt erre pocsékolni... Ez első alkalommal fel se tűnt, de másodjára már kellemesen meglepett.


Háttérinformáció: LDP és Dale Midkiff (PT) a való életben jó barátságban vannak egymással, saját bevallása szerint LDP EZÉRT vállalta el a filmet. Amit egyébként VÉGIGRÖHÖGÖTT A STÁB. Ez nagyon klassz, de ha kicsit is komolyan veszik, még 1 jó film is kerekedhetett volna belőle!!! Ami még nagyon lehúzta a számomra, az LDP szinkronja, (Lippai László) nyávogó hangja kicsit sem volt hiteles, sőt a kiabálós részeknél kifejezetten IDEGESÍTŐ és műmájer. :SSS LDP igenis nagyon jó színész, komolyan is veszi a feladatát, de ezzel a hanggal, nem tűnik egyébnek, mint 1 rossz ripacsnak. :(((
További érdekesség, hogy a barlangos sámánt szintén LDP jó haverja játssza, többek közt a The Dark Wind (1991), és a Sioux City (1994)-ben is vele szerepelt Gary Farmer. Még utólag sem tudok rájönni, ez a rész megtörtént-e, vagy csak a főhős képzeletében játszódott le, miután beverte a fejét. Gondolom, rá van bízva a nézőre. :) Lori Petty jól alakított, csak szegénykém elég idétlen ezzel az egész rövid hajjal, kifejezetten "csúnyácska" a Holtpont-beli dögös kinézetéhez képest. (amúgy jól tartja magát.)


Első alkalommal, az ultra-gagyi mészárlások miatt 10/3-at adtam a filmnek, azért másodjára már jobban tetszett, talán még le is kötött, ezért megadok neki egy 10/5-öt. (6 is lehetett volna, ha csak 1 pici hitelességre is törekszenek, az említett részeknél. Annak idején, mielőtt kijött, a story-t hallva pedig nagy reményeket tápláltam hozzá.). De a zs-kategóriás filmek között, és főleg a Jeti bosszújához képest, ez 1 csúcsszuper alkotás, ami azóta Szilvi KEDVENC LDP-filmjévé nőtte ki magát. :) Azért reménykedem majd legalább 1 papírtokos, 200 Ft-os magyar kiadásban. ;)


Aki ezek után van olyan bátor, hogy megnézze, íme: 666-os út (2001)
A film angol nyelvű trailer-e (ami egész jól lett összevágva) :))) Állítom, eredeti nyelven sokkal jobb, a néger hangja is nagyon klassz: "There's a new marshall in town" ;)


2 megjegyzés:

  1. Idén végre igazán megjelenhetne itthon DVD-n. Nem is értem, eddig hogyhogy nem adták ki kedvenc LDP filmemet... GRRR

    VálaszTörlés