2011. február 17., csütörtök

Happy 49. Birthday, LDP!!!


Lou Diamond Phillips, filippínó származású, amerikai színész a mai napon 49 éves lett!!! ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG!!!  


Kívánok még neki a közel- és távoli jövőben sok-sok remek filmet, sorozatot, színdarabot, szakmai sikereket! :) 

Most jöjjön egy rövid kis szakmai áttekintés (hosszabban ezt már megejtettem, tavaly a blog indulásakor, az Életrajz c. bejegyzésben). 







  • Texasban nőtt fel, 1985-ben kapott 1 kisebb mellékszerepet a Dallas c. sorozatban, egy Samanthát zargató utcai hulligánként.
  • 1987-ben került adásba a Miami Vice c. sorozat azon része, melyben már fontosabb szerepet alakított, és felfigyeltek rá, másnap az emberek már felismerték, leszólították az utcán.
  • 1987 nyarán került a mozikba az 1986-ban forgatott életrajzi zenés dráma, a La Bamba, melynek a nemzetközi sikert és elismertséget köszönheti. Bár a kritikai az egekig magasztalta az akkor 24 éves fiút, díjat nem kapott a szerepért, ritka is volt ez akkoriban, 1 "introducing" színésznek.
  • Még ebben az évben leforgatták, de csak 1988 végén mutatták be az Edward James Olmos főszereplésével készült Stand & Deliver-t (Mutasd Meg, Ki vagy), a nehézsorsú tinédzser szerepéért (ami homlokegyenest mást volt, mint Ritchie Valens szeretnivaló karaktere), megkapta karrierjének egyik legnagyobb elismerését,  Golden Globe-ra jelölték a "Legjobb mellékszereplő" díjáért. /EJO-t is jelölték, Globe-ra és Oscar-ra is, előbbit meg is kapta./ A kritika imádta a filmet, USÁ-ban máig nagy kultusz övezi az igaz történeten alapuló filmet. LDP viszont gazdagodott 1 Independent Spirit Award-dal. /EJO-val azóta is jóban vannak, jelenleg is közös filmjüket forgatják épp./
  • 1988-ban újabb nagy siker következett, a Young Guns (A Vadnyugat Fiai) első része, ahol életreszóló barátságot kötött Kiefer Sutherland-del.  Az 1990-es folytatásért sajnos már nem ujjongott annyira a kritika...
  • Az évtized fordulójának tájékán jött misztikus thriller, vígjáték, és a Kiefer-rel közös Renegades (Renegátok), de a zajos siker itt is elmaradt. Megpróbálkozott a forgatókönyv-írással, később a rendezéssel is.
  • A "nagy visszatérést" 1 Broadway-musical jelentette Lou-nak, a King & I (Anna és a Sziámi Király) -ban, ahol ének és tánctudását is megcsillogtatta és újra a kritika kedvence lett, díjat is kapott.
  • 1996 azért is sikeres volt, mert elnyert 1 Blockbuster Entertainment Award-ot a Denzel Washintonnal és Matt Damon-nal közös drámáért, a Courage Under Fire-ért (A Bátrak Igazsága).
  • A következő években akciófilmek, sci-fi-k és fura művészfilmek mellékszerepei követték egymást. A 2000-res években aztán forgatott mindenfélét, legfőképp akciót. 
  • 2005 tájékán visszatért a Broadway-re, több főszerep erejéig, és sokáig a világot jelentő deszkáknak élt. 
  • Az utóbbi években leginkább a sorozatok felé fordult, szerepelt 1 valóságshow-ban (amit megnyert), jelenleg a *Stargate Universe c. sci-fi **sorozatot forgatja többek között a volt Vészhelyzetes Ming-Na oldalán.(*Itt 1 remek magyar oldal, továbbá pár sor LDP karakteréről, David Telford ezredesről.)
  • Olmos-szal idén forgatott közös filmjéről saját  Twitter-én számolt be, címe Filly Brown, melyben a Mutasd meg Ki Vagy alkotói gárdája áll össze ezúttal is.     
  •  
    **Forrás: http://universe.csillagkapu.hu/

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése