2011. december 18., vasárnap

Young Guns II: Érdekességek

Pár kulisszatitok:

Estevez maszkban, felismerhetetlen
- A film elején szereplő 80 éves (nek kinéző) öregembert valójában Emilio Estevez játssza. Bár a stábban szinte mindenki megpróbálta lebeszélni, hogy úgyis beletörik a bicskája, ő mindenképpen ragaszkodott hozzá, hogy ő alakítsa az aggastyánt. A különösen fiatalos arcú színész 7 órát töltött a sminkben, mire az a vénséges vén öreget életre tudta kelteni. Le is tesztelte a reakciókat a stábtagokkal és nem ismerték fel őt! Le a kalappal a kitartása előtt!!!

Jon csak pár mp-ig látható a filmben
- Jon Bon Jovi nem csak a főcímdalban segédkezett, kapott 1 kis statisztaszerepet is, miután kiszabadul a tömlöcből, puffantják le. A szemfülesek azért felismerhetik, hosszú hajáról, és homlokpántjáról! Elmesélte, hogy nem volt egyszerű feladat belebukfencezni a tömlöcbe. ;) /A Vadnyugat 1. részében Tom Cruise-nak jutott hasonló szerepecske. :)))/

- Chavez és Dave verekedős jelenete azért került a filmbe, mert Phillips lovasbalesetet szenvedett a forgatáson. Részlet az USA Today 1990-es számából:

Március 16-án Phillips, Chavez szerepében ült a nyeregben. A lincselős jelenetet vették fel Santa Fe-ben. Estevez elsütötte a fegyvert, hogy kettőjüket (Dokit és őt) megszabadítsa a bilincstől. Legalábbis egyébként így kellett volna történnie. Hurokkal a nyaka körül (előzőleg akasztásra várt - a szerk.) Phillips elengedte a gyeplőt, és a falhoz tette a kezét, hogy megbilincseljék, teljes súlya a kengyelben. Amikor Estevez ellőtte a vaktöltényt, a ló nekiiramodott. "Esélyem sem volt, hogy elkapjam a gyeplőt és visszatartsam. A hurok túl szoros volt ahhoz, hogy elszakadt volna, valószínűleg ez mentett meg attól, hogy kitörjem a nyakam". De lábával a kengyelben, ahogy csúszott lefelé a lóról, az elkövetkező másodpercekre kevésbé emlékszik, miközben a ló megtette vele azt az 5-10 métert. "Elütöttem egy kocsit, a kerék az oldalára fordult. Azt állítják, keresztülmentem egy farakáson. Emilio szerint olyan volt, mintha tekebábuk röpködtek volna mindenütt."



Phillips karja szinte darabokra tört
A film személyi igazgatója, Peter Bankins érte őt  el először. Estevez fogta Phillips kezét, míg megérkezett a helikopter hogy kórházba szállítsa. A sérülések: négy helyen eltört jobb alkar, melybe lemezt raktak és 9 csavarral rögzítették, a műtét több mint 10 órán át tartott. 18 hónapig tartó rehabilitációra lesz szükség, hogy újra rendesen tudja mozgatni. Az egyik térdét 100 ötléssel varrták össze. "Szerencsém volt" - mondja Phillips, akit apja, a nyugalmazott haditengerészeti szerelő, most először látogatott meg a forgatáson, és aki szintén szemtanúja volt a balesetnek. 
 
- Estevez megtréfálta Kiefer-t a forgatáson (mivel az első részben ő lett Kiefer és Lou tréfájának áldozata, és megfogadta, hogy ezt még visszakapja): Kiefer fürdős jelenete közben 1 cukorkát tett a vízbe, ami a víz felszínére emelkedett mikor elindult a kamera.

Valóság kontra Fikció:

- A filmben (mikor csatlakozik a csapathoz) a kis Tom O'Folliard csupán 14 éves, pedig a való életben Billy-nél egy évvel idősebb is, tehát  22 éves volt. Bár az első részben meg sem említik őt, már a kezdetektől a Kölyökkel tartott, akivel szoros barátságban voltak. Billy a filmben "Pensilvania hercegének" nevezi Tom-ot, pedig valójában texasi volt, aki sosem hagyta el Délnyugatot.

- A filmben Doki hősi halált hal, tűzpárbajban végeznek vele. Valójában viszont nem halt meg, aki igazából meghalt méghozzá ily' módon, az Charley Bowdre (az első részben volt látható). Doki viszont hosszú kort élt meg, 1929-ben hunyt el, és azt azt megelőző időkben megpróbálta lezárni életének ezt a szakaszát.

- A filmben Jose Chavez y Chavez szintén  életét veszti. A valóságban viszont nem, csak idősebb korában, békés körülmények között, 1923-ban szenderült jobblétre.

- Széles körben elterjedt, hogy Billy igazi neve William H. Bonney. Bár a film nem téved, de ez csak az egyik álneve volt. Igazából Henry McCarty-nak hívták. 

- A filmben mikor elítélik, Billy az utolsó szó jogán röhögcsélve felesel: "Elmehet a francba, francba, francba." A valóságban viszont a Kölyök csendben ült, és mikor megkérdezték, akar-e valamit mondani, lehajtott fejjel csak annyit mondott: "Nem". 

Képek a forgatásról:


Phillips, Sutherland, Ruck, Getty, Estevez, elöl pedig a rendező, Geoff Murphy




Balthazar Getty (Tom) & Phillips (Chavez) a forgatás szünetében


Chavez bekötött karral, szintén a forgatás szünetében. ;))


2 megjegyzés:

  1. Nem semmi hogy Estevez 7 órát ült a sminkben. Tényleg le a kalappal előtte hogy bevállalta, türelmesen végigülte a sminket és ilyen hitelesen eljátszotta az öreg karaktert. Nem semmi, hogy a stábtagok se ismerték fel. Ez már tényleg önmagáért beszél ;)

    Az pedig szuper ötlet volt, hogy Jon Bon Jovi is feltűnjön a filmben - még ha csak egy nyúlfarknyi szerepre is. De az ilyenek mindig olyan jók szoktak lenni, és legalább a JBJ rajongóknak is érdemes volt nemcsak a zenét meghallgatni, de a filmet is megnézni és begyűjteni! ;) Mi szeretjük az ilyesmiket ;)

    VálaszTörlés
  2. Én nagyon bírom ezeket a cameokat, főleg ha elsőre nem is esik le a dolog. Nem ismerem fel, pl. vagy annyira hiteles hogy nem kirívó egy ilyen "vendégművész" szereplése. Estevez mindenesetre csúcs, hogy ezt bevállalta.

    VálaszTörlés