2012. június 18., hétfő

Vendégtoll: Szilvi Longmire kritikája - az első két rész (2012)

Valamikor tavaly nyáron olvastam arról Saci LDP blogján, hogy az A&E csatorna egy új sorozat forgatásába kezd, ami Longmire címmel lát majd napvilágot. Az olvasottak alapján érdekesnek tűnt a történet, de aztán ahogy telt-múlt az idő, utamba kerültek mindenféle sorozatok és néznivalók, egészen meg is feledkeztem erről, mígnem tegnap feliratot találtam a sorozat első két részéhez, és akkor esett le, hogy miről van szó, amikor a szereplők között megláttam LDP nevét. Néhány óra múlva már néztem is az első részt, ami után rögtön belefogtam a másodikba - anélkül hogy vettem volna a fáradtságot, hogy visszakeressem a tavaly nyári bejegyzést. Tehát tulajdonképpen "ismeretlenül" vágtam neki a sorozatnak.


Az első képsorokból máris megismerhettük a főszereplőt, Walt Longmire seriffet (Robert Taylor), akit kolléganője, aki fél éve él és dolgozik a vidéken egy gyilkosság színhelyéhez hívja őt. Az egyébként csodaszép, havas hegyekben egy férfi holttestére bukkannak, és megindul a nyomozás. A történetet és a végkifejletet nem szeretném leírni, mert nem akarok spoilerezésbe bocsátkozni, de az mindenképpen elmondható, hogy a nyomozás izgalmas, érdekes, és tartogat csavart is. Mindeközben apránként megismerhetjük a szereplőket, amihez persze egyetlen rész nem is elég. Talán ezért is érdemes a két részt egyben megnézni. A seriffről kiderül, hogy egy éve vesztette el a feleségét, amit azóta sem tud feldolgozni. Robert Taylor nagyon jól hozza ezt a karaktert. Középkorú, jóvágású pasi, akinek az arcán a keménység látszik, de ott vannak a fájdalom nyomai is. Határozott egyéniség, ám amikor meg kell mondania valakinek, hogy hozzátartozóját megölték, nehezen tudja kibökni a tényeket. Háza rendetlen, mobiltelefonja nincs, nem is vágyik a modern technikai vívmányokra, s egy picit ezáltal is emberibb, mint bármely sorozat főhőse.

Már az első részben megismerhettük kollégáin kívül a lányát, Cady-t is, aki ügyvédként dolgozik, no és persze a seriff régi jó barátját, Henry-t, aki a helyi Vörös Póni fogadóban dolgozik, s akit LDP alakít. Valószínűleg a további részek során az ő karakteréről is megtudunk majd néhány dolgot.

Walt kollégái közül a fő hangsúlyt a fél éve a környéken ténykedő kolléganő, Victoria Moretti (Katee Sackhoff) és a seriff helyettes, Branch Conally (Bailey Chase) kapják. A helyettes azért is érdekes, mert mint az első részből kiderül, seriffnek szeretné magát választatni, s mivel ő használja a modern technikát, illetve nincs "kiütve" egy éve, elég esélyesnek is látszik. A második részben aztán nem térnek vissza erre a versenyre, de más módon okoz egy pici meglepetést Conally.

Mindkét rész más-más gyilkossággal foglalkozik, s a részek végére meg is kapjuk a gyilkost. Annak ellenére hogy egyik történet sem eget rengető, és mégis elégedett vagyok a sztorival és a végkifejlettel. Tetszettek az esetek, a megoldások, a második rész talán egy picit jobb és pörgősebb, érdekesebb is volt mint az első, bár ez talán betudható annak, hogy az első rész több mint 50 perc (dehát kell az idő a kibontakozásnak), a második rész pedig a szokásos 43 perc. Én úgy érzem, hogy sok lehetőség van még ebben a sorozatban, és további jó kis esetekre számíthatunk, miközben egy olyan vidéken járunk, ami számunkra ismeretlen és nagy valószínűséggel elérhetetlen, és olyan népcsoport kultúrájába is belelátunk egy picit, amivel szintén nem minden nap találkozunk.

Ha ezeket nem tekintjük, akkor tulajdonképpen egy nyomozós, gyilkosságos sorozattal van dolgunk, de a Longmire akkor is több. Érdekes, és számomra nem mindennapi a csomagolás. A helyszín, karakterek mintha egy 20 éve forgatott westernfilmből léptek volna ki. Tehát végre egy olyan sorozat, amikor nem a legmodernebb technikával nyomoznak, amikor nem olyan hirtelen egymás után jönnek a megoldások, hogy a néző kapkodja a fejét és a végére nem is tudja, hogy miért volt a gyilkosság, és miért az a tettes a tettes, és egyáltalán ez most hogy is derült ki. Aki tehát szereti a krimiket, nyomozást, annak mindenképp ajánlott a sorozat. Aki pedig szeret együtt gondolkozni a nyomozókkal és apránként úgy rájönni a megoldásra, hogy közben megismeri a karaktereket, és van idő arra, hogy picit átérezze a helyzetüket, életüket, annak mindenképpen be fog jönni ez a sorozat. Aki pedig a szép tájakat is szereti, és szívesen néz olyan helyeket, ahova nekünk nem egyszerű eljutni, annak pedig kötelező darab!

Én elvileg LDP miatt álltam neki az első résznek, de tőle függetlenül is megérintett és ha többet egy percre se bukkanna fel, akkor is rendszeres nézője maradnék. Hogy ne látszódjak LDP miatt elvakultnak, csak 10/8-at adok az első két részre. :) Ha ezt a szintet tartják a sorozat végéig, akkor tökéletesen elégedett törzsnéző leszek!

2 megjegyzés:

  1. Innen is KÖSZÖNET a remek kritikáért Szilvinek! ;)))

    VálaszTörlés
  2. Igazán nincs mit! Én örülök hogy már tavaly felhívtad rá a figyelmet ;)

    VálaszTörlés