2010. július 28., szerda

A Vadnyugat Fiai /Young Guns/ (1988)

  "Hat ok, miért is volt vad a Nyugat"


Előrebocsátom, alapból nem igazán szeretem a western-t. Lány létemre, talán nem is olyan nagy baj, és nem meglepő. Sokáig egyet jelentett nekem a "céltalan dirr-durr piff-puff"-fal, felesleges párbajhősködéssel, amiket szótlan és sótlan főszereplők visznek véghez... Kevés kivétel van, ezeknek egyike ez az "újkori", fiatalokat megcélozó film, ami a 80s évek legfelkapottabb fiatal sztárjaival próbálta feléleszteni az akkorra már szinte "kihalt" western műfaját. Az idő pedig őket igazolta. Vannak persze, akik fanyalognak a történeten, és a "nyikhaj szereplőkön", de ma már nyugodt szívvel mondhatjuk, a "Vadnyugat Fiatal Fiai" is beléptek a filmklasszikusok táborába. Talán elfogulatlanul is mondhatom, JOGGAL. Adott 1 jó alaptörténet, elég jó rendezés, jól eltalált karakterek, pár további húzónév a mellékszereplők között. Christopher Cain filmje, A Vadnyugat Fiai (Young Guns) a mai napig sikernek örvend.

A film talán legnagyobb erénye, hogy sikeresen vegyíti a klasszikus western-elemeket (akció, akció akció), mindamellett újít is, és főhőseink karakterét kicsit kiszínezi, igazi egyéniségeket varázsolva a vászonra. Továbbá anélkül csempész bele 1 kis pimasz humort, hogy paródiát csinálna a komoly műfajból.


A főszereplő Billy kölyök (Estevez)
Először a főszereplőkről: A Vadnyugat Fiai Billy kölyök (William H. Bonney), a huszonéves vagány párbajhős története. Ő a központi figura természetesen. A szerepre remek választás a valóban 20 évesnek kinéző, és úgy is viselkedő Emilio Estevez. A már említett "csintalanságot", a szerethető Billy kölyköt is neki köszönhetjük.


Dick
További szerepekben ott találjuk az öccsét, Charlie Sheen-t, igaz, nem túl nagy szerep, mégis emlékezetes. Ő alakítja a komoly Dick Brewer-t. (egy ilyen szerep után nagyon furcsa látni őt pl. a Nagy Durranás - filmekben "idétlenkedni", de ez is csak színészi sokoldalúságára utal.)




"A romantikus lelkű Doc"
Kiefer Sutherland-et azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Ő Josiah "Doc" Scurlock szerepét kapta. Kiefer-nek egyébként elég hamar sikerült kikerülnie híres apja, Donald "árnyékából", és bebizonyította, van olyan tehetséges, mint az apuka. Már a 80s években többnyire sikerrel, és jól válogatott a filmek között. A 90s évekre pedig végképp elérte, hogy "komolyan vegyék", napjainkban pedig már Golden Globe-díjas, kinőtte "zűrös éveit", és karrierje jobb lábon áll, mint valaha.





"Chavez harci díszben"
Jose Chavez Y Chavez megformálására nem is találhattak volna jobb, karakteresebb arcot, és nagyobb egyéniséget, mint Lou Diamond Phillips, akire a La Bamba c. zenés filmben figyelt fel a nagyvilág. Bár homlokegyenest másfajta szerep, róla legalább mindenki kapásból elhitte, hogy valóban INDIÁN! Bár csak 1/8 részben az, még sincs az az érzésünk, mint a Winnetou-filmekben, hogy: "ide nekem 1 fekete parókát, és máris mehetek skalpot gyűjteni!" :) Őszintén megvallva, az ő alapból inkább sárgás tónusú (nagyrészt ázsiai felmenőkkel rendelkezik) bőrszínére is "rásegítettek" 1 kicsit, 1 sötétes-vöröses alapozóval. Az eredmény kifogástalan, LDP csak úgy, mint említett társai, biztosan ül a nyeregben, tud westernhez méltóan "hú de komoly" - pofát vágni, csak akkor beszél, amikor muszáj, remekül forgatja a kést, nem remeg a pisztoly sem a kezében: tehát kész a karakter, teljes az illúzió.


"Dirty Steve"
Az akkoriban még ismeretlen Dermot Mulroney-ból lett "Dirty" Steve Stephens. Na, ő is megér 1 misét, a mozi 80%-ában a bagó a pofazacskójában, mosolya nagyon nem illene bele 1 fogpasztareklámba :) Az egyébként jóképű fickót sikerült annyira vadnyugativá, és igénytelenné tenni, hogy alig lehet ráismerni.


A félénk Charley
A félénk Charley Bowdre szerepét Casey Siemaszko kapta.
A már említett húzónevek, pedig régi nagyokból állnak, úgy mint az "örök rosszfiú" Jack Palance - Murphy (itt sincs ez másképp), Terence Stamp (John Tunstall), Terry O'Quinn (McSween).
További érdekesség, hogy a film végefelé, feltűnik Tom Cruise is, 1 statiszta szerepben (1 banditát alakít, akit nemsokára lelőnek).




Terence Stamp és Sutherland
A film tartalma (SPOILER!): A szökésben lévő Billy kölyök felkéreckedik a farmtulajdonos Tunstall kocsijára, aki magával viszi. Kiderül, hogy az öreg "begyűjtött" már 1 pár kétes múltú fiatalt, hogy munkáért cserébe, jó útra terelje, gondjukat viselje, megtanítsa őket írni és olvasni. Ők csak "rendfenntartóknak" hívják magukat. Billy kilóg a sorból, nehezére esik alkalmazkodni. Itt vannak a többiek is, a birkózó Charley, a magát főnöknek tartó Dick, a folyton zsörtölődő Dirty Steve, a romantikus lelkületű Doc, és a késdobáló mexikói indián, Chavez. Rövidesen kiderül, hogy Billy mégsem kispályás, remekül forgatja a pisztolyt, már embert is ölt. Ezek után eszükbe nem jut nevetni rajta...


A békés "családi idill" nem tart sokáig, ugyanis amikor Tunstall nem áll kötélnek, hogy üzleteljen a szomszéd földbirtokossal, Murphy-vel, az a fiúk szeme láttára löveti le őt... Innentől a srácokat nem érdekli a törvény, seriffjelvényt tesznek fel, és elhatározzák, maguk tesznek igazságot, megbosszulják kenyéradójuk halálát.


Ez azonban nem olyan egyszerű. Billy folyton összetűzésbe keveredik a magát a csapat főnökének tartó Dick-kel. 2 dudás 1 csárdában... McSween hiába intené óva a fiúkat, elkezdődik a leszámolás. Csupán Dick próbálja betartani a törvényt. Billy végez a csapathoz szegődő, gyanúsan viselkedő McClovskey-vel, innentől nincs visszaút, menekülniük kell.


Tunstall temetésén
Mikor a csapat tanácstalan lesz, és fogalmuk sincs, merre tovább, Chavez peyoté-val (indiánoknál gyakorta használt "főzettel," lényegében hallucinogén anyaggal,) itatja meg a kis társaságot, a film legviccesebb jelenetét idézve elő. Miközben a szikla tetején állva (LDP alapból erős tériszonnyal küzd!) kéri az szellemeket, mutassanak utat, Steve képzeletbeli csirkékre lövöldözik, Doc magában beszél, Charley kidobja a taccsot, Billy-nek pedig még a pisztoly is kiesik a kezéből. Egyedül Dick - aki kivonta magát az ivászatból - marad józan, aggódva figyeli a srácokat, puskájával ugrásra készen. Áthaladnak 1 indián törzs területén, de mivel fordítva ülnek a lóra is, flúgosnak nézik, ezért nem bántják őket. Nem sokra rá, újra lövöldözésbe kerülnek, ahol Chavez megsebesül, Dick pedig életét veszti. De tovább kell menniük.


"Doc & szerelme"
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Doc beleszeret Murphy kis "védencébe", az egzotikus külsejű, kínai Yen-be, akihez először csak verseket ír, majd megpróbálja megszöktetni a lányt. Közben megtudhatjuk, hogy Chavez törzsének utolsó életben maradt tagja, Nyugat felé venné az irányt, de végül mégis a csapattal tart.


Betérnek 1 kis városba, ahol Billy csúfosan móresre tanít 1 nagyképű pisztolyhőst, remekül szórakozik, majd végez vele. Ismét menekülőre fogják. A fiúk már érzik a dolgok súlyát, Mexikóba mennének, de nem lehet kiszállni. 1 békés kis faluba érve, Billy levelet ír a kormányzónak, amiben leírja, hogy feladná magát. Majd utóiratban közli: "Meggondoltam magam. Nyald ki a s***-em." :)) Este pedig vigadalom, Charley megnősül. A házaséletet viszont nem élvezi sokáig, mert még aznap este tovább indulnak. Billy összefut Pat Garrett-tel (Patrick Wayne). Ő hozza a rossz hírt, miszerint McSween és családja veszélyben van, a csapat feladata lenne átszöktetni őket a határon.


Estevez és Terry O'Quinn
Tehát visszafordulnak. Visszatérnek a házhoz, de Alex nem mozdul a házból. Murphy emberei nemsokára bekerítik őket, a házban rekednek. Így köszönt rájuk az éjszaka, menekülésre nem sok esély. Egyre többen gyűlnek a ház köré, egyértelmű csapda volt, de már nincs mit tenni. Őrült lövöldözés kezdődik a házban rekedtek, és a kintiek között. Megérkezik Murphy is, Yen-nel együtt. A parancsa egyértelmű, megölni mindenkit. Yen befut a házba, Doc-hoz, Murphy pedig parancsot ad, hogy gyújtsák fel a házat.


Jack Palance, a "rosszfiú"
Chavez csendben kilopózik, lovakat köt el, Billy pedig 1 ablakon kidobott láda rejtekéből meglepetésszerűen áll neki tüzelni. A pánikba esett Charley végül hősi halált hal, Steve pedig menekülés közben kap halálos sebet. McSween-t szintén lelövik a katonák. Doc-nak és Yen-nek sikerül lóháton elmenekülni. A nagy végkifejlet pedig, hogy Billy, bár ő is megsebesül , végül könyörtelenül végez Murphy-vel. "Vége a háborúnak."


Epilógus: Jose Chavez Kaliforniába költözött, nevet változtatott, Doc menyasszonyával, és annak családjával nyugatra költözött. Billy törvényen kívüli maradt, sosem hagyta el Új-Mexikót. Fort Sumner-ben ölte meg Pat Garrett seriff, állítólag fegyvertelenül támadt Billy-re.


A négyesfogat. :)
Összegzés: Az epilógusból ítélve, ekkor még nem terveztek 2. részt. A rendezés jó, a hangulat megvan, akció is van elég. Ami számomra mégis "feldobja" a kicsit kommersz western-történetet, azok a vicces vonulatok, leginkább Billy részéről, ami kifejezetten szórakoztatóvá és "fogyaszthatóvá" teszi a filmet, + Steve és Chavez állandó zsörtölődése, de főleg a jól eltalált karakterek, igazi egyéniségek, jó színészek. Emilio-nál jobb Billy-t nem is találhattak volna, továbbá Kiefer is nagy kedvencem, jó ötlet volt a pici belecsempészett romantikus szál általa, ami túlzásba sincs véve. A sztárdömping kicsit sem ment a film rovására, ellenkezőleg.
Magyarországon a filmet (ha lehet hinni az IMDB-nek), 1990 májusában mutatták be, nem kis "késéssel", miközben a 2. rész USA-bemutatója ugyanez év augusztusában volt.


Magyar szinkron: Mivel még a 80s évek végén készült, csak jót tudok mondani. Billy kölyök hangja itt még Zalán János, aki jól elkapta a figurát (nála jobb már csak Bor Zoltán, a 2. részben, de ZJ is nagyon jó!) Doc Háda János hangján szólal meg, illik Kiefer-hez. LDP magyar hangja pedig az "indián szerepeihez" leginkább passzoló, mély tónusú, de fiatalos Széles László, aki nagyon illik a személyiségéhez, karakterhez, szintén remek választás!


A rendező (balról) és a fiúk
Érdekességek: LDP mind a mai napig élete legjobb, "legkalandosabb, szórakoztatóbb" forgatásaként emlegeti a csapattal együtt töltött időt. Nevetve mesélt arról, hogy 1x sikerült úgy a pohár fenekére nézniük, hogy 1 kis botladozás után csak a közeli domboldal legalján tértek magukhoz, továbbá Charlie Sheen-t úgy kellett kimenekíteni az ablakon, a rázúduló nőáradat elől. :) LDP ezidőtájt kötött szoros barátságot Kiefer-rel, ami azóta is tart, továbbá a forgatáson szert tett 1 cseroki-vértestvérre is, csakhogy apai felmenőinek "hódoljon." :)


USA (region 1) Spec. Edition DVD
A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy USÁ-ban - a szimpla DVD-mellett - egy szép, igényes, papírtokos  " Special Edition"-t jelentettek meg 2003-ban. Nem csupán digitalizálták, a lemez olyan extrákat tartalmaz, mint pl. mozielőzetes, audiokommentár LDP, Dermot Mulroney, és Casey Siemaszko közreműködésével, plusz 1 érdekes kis dokumentumfilmet is kapunk az igazi Billy kölyökről, eredeti fotókkal, és történészek elbeszélésével. A DVD-tokban erről pár oldalas kis összefoglalót is találunk, a lemez továbbá picture disc, tehát panaszra nem lehet okunk! ;) (Ez az USA DVD-kiadás számomra egyértelműen 10/10*-es :))) 

Továbbá kiadták egy tokban az 1. és 2. részét a filmnek, sőt az 1. rész immár Blue-Ray-en is kapható. /Ezek után már tényleg kíváncsi leszek, hozzánk mikor jut el végre az első rész, a 2. szinkronosan, esetleg együtt a kettő.../


Összegezve:

A történet tehát jó volt, eléggé tipikus, nem túl meglepő ezért "csak" 10/8-ra értékelem, a rendezés és az atmoszféra a 2.-ban jobban bejön, de így is megér egy 10/8-at. A színészi játékra viszont 10/10-et adok! Külön kiemelném Dirty Steve-et, talán ő hozta a legjobban azt a "tipikus", koszos-poros Vadnyugat-feelinget! :)
Bár nekem személy szerint a 2. rész picit jobban tetszik, ez sem sokkal marad le mögötte, filmes össz-értékelésem: 10/9


Young Guns trailer (angol):



Innen tölthető szinkronosan: A Vadnyugat Fiai /Young Guns (1988)

1 megjegyzés:

  1. Jó kis írás, meg eleve az egész blog tetszik, csak így tovább! :) Remélem írsz majd a Young Guns 2-ről is :)

    VálaszTörlés