2011. január 12., szerda

Elvis-filmkritika: King Creole (1958)

Legutóbb (születésnapja estéjén) ehhez a Presley-filmhez volt szerencsém, és mivel úgy tűnik, kitűnik a szokványos "limonádék" közül, melyeket filmes karrierje során tucatszám készített, úgy gondoltam, megérdemli, hogy elsőként erről írjak hosszabb szösszenetet. :)

A fekete-fehér filmet a magyar származású Kertész Mihály rendezte, ami már kecsegtetett némely reménnyel, hogy nem lesz nézhetetlen....
A story (SPOILER-eket tartalmazhat, szerepel/het a végkifejlet):

Danny Fisher (Elvis Presley) utolsó középiskolai napja virradt fel. Az erkélyen vígan danolászik, és abban reménykedik, ezúttal megkapja az érettségit, mert legutóbb ez nem sikerült. Apjának is szeretne bizonyítani, aki munkanélküli, és lelkileg fásult felesége 3 évvel ezelőtti halála miatt. Ezért hát Danny-nek is dolgoznia kell, hogy megéljen a család. A fiúnak van 1 nővére is. A közeli, kissé kétes hírű bárban vállal reggelente, iskola előtt takarítást., illetve dolgozik pikolófiúként. A lelkiismeretes, de hirtelen természetű srácnak nem a tanulással, hanem a magaviseletével adódnak gondjai. Amikor a bárban pár részeg flótás verbálisan bántalmaz 1 ott dolgozó "örömlányt" (Carolyn Jones), verekedésbe is keveredik miatta, előtte viszont megérik, hogy énekeljen nekik, és kiderül, hogy nagyon jó hangja van. A nő, Ronnie, elpanaszolja, hogy a hatalmában tartja a bár főnöke, Maxie Fields (Walter Matthau), már többször meg is verte. Ronnie-nak tetszik a srác. A taxiból kiszállva, az osztálytársak tanúi lesznek, hogy Danny megcsókolja a lányt, ezért cikizni kezdik, mire a fiú ököllel válaszol. Hiába próbálja kimagyarázni magát, és elmesélni hátrányos családi helyzetét (miszerint dolgoznia kell az iskola mellett), megint csak nem engedik érettségizni... Iskolából hazafelé, meg akarja támadni 1 fiatalokból álló banda, de amikor látják, hogy jól tud bunyózni, inkább megkérik, hogy csatlakozzon hozzájuk, így jó pénzhez juthat.
Otthon hiába magyarázná a történteket, az apja hallani sem akarja, de kiderül, hogy már beszélt az igazgatóval, ezért megengedik neki, hogy a következő évi bizonyítványra ne kelljen 1 évet várnia., esti iskolába járhat. Apja jó pályát szeretne a fiának. Danny hallani sem akar róla, sőt szóváltásba keverednek, miszerint az öreg világ életében meghunyászkodott mindenki előtt, és ő nem akar így élni. Apja megnyugtatja, hogy most talált 1 munkát az egyik gyógyszertárban.

Ezután Danny újra összefut "kétes" ismerőseivel, és ráveszik, hogy bandázzon. Lopni nem akar, de végül belemegy, hogy 1 boltban énekével és gitárjával terelje el a figyelmet, míg a többiek ellopnak ezt-azt. A fiúnak sikere lesz, a lopás sikerül, bár a boltban dolgozó fiatal lány, Nellie (Dolores Hart) rájön, hogy ő is benne volt a buliban. De mivel megtetszett neki a fiú, nem árulja el. Megbeszélik, hogy a műszak végeztével találkoznak. Danny apja végül megkapja az áhított állást a gyógyszertárban.

Danny a boltban énekével könnyen eltereli a figyelmet :)
Este a bárban, a főnök, Maxie megbizonyosodik arról, hogy Danny valóban tehetséges énekes.
Stílusosan a Trouble Man c. dalt adja elő rendkívül hatásosan, amivel nagy sikert arat, és felfigyel rá a konkurens bár, a King Creole főnöke is, LeGrand: övé az egyetlen hely, amit Maxie még nem tart a fennhatósága alatt. Maxie is lecsapna rá, de ő még bizonytalan.

A bandavezér, Shark szétosztja a pénzt, amit a lopásért kaptak, Danny kiáll a "bolond" bandatag mellett, és ragaszkodik hozzá, hogy igazságosan osszák el a pénzt. Ezután a randijára indul Nellie-vel. Buli ürügyén szobára akarja vinni a lányt, de miután az szerelmet vall,  hamar meggondolja magát, és hazaviszi. 

Apjának folyamatosan meg kell alázkodnia a munkahelyén, akaratos főnöke miatt, Danny igyekszik őt megvédeni. Találkozik LeGrand-nal, és megegyeznek, hogy nála fog dolgozni. Vacsorára hívja, hogy beszéljenek, de az apja nem megy bele az énekesi karrierbe. Viszont
LeGrand és Danny nővére felfigyelnek egymásra. A szerződést végül mégis aláírják. A lámpalázas srác nagy sikert arat. Nellie és Danny ismét randiznak, de a fiú nem akar komoly kapcsolatot. Kiderül, nagy vágya az, hogy visszaszerezze régi, elvesztett házukat.

Shark - aki Maxie-nak dolgozik - üzen Danny-nek, és ráveszi, hogy elmenjen a főnökéhez, cserébe ő segít az apjának, nehéz helyzetében. Végül csak beszélgetnek.

Egyik fellépése közben ráveszik, hogy vegyen részt 1 balhéban: a gyógyszertár főnökétől akarják ellopni a trezorba szánt pénzt. Bár Shark észreveszi, hogy  Danny apja és a főnök  az eső miatt kalapot cseréltek, és apja indul ez a pénzzel, szándékosan őt ütik le, és rabolják ki.  Danny erről nem tud. Nellie a bárban éri utol Danny-t és szól neki, hogy apját megtámadták. Kórházba kerül, súlyos az állapota, azonnal meg kell műteni, ami nagyon sok pénzbe kerül. A fiúnak hatalmas lelkifurdalása lesz. Nem tudják összekaparni a pénzt, mire kiderül, hogy Maxie fizeti ki a műtétet... Danny tudja, hogy nagy adóssága van...

4 hét elteltével, nemsokára kiengedik az apát, a King Creole-ban Danny a Hard Headed Woman-t, majd a címadó King Creole-t énekli. Maxie ezután újra magához hívatja, arra számítva, Ronnie el tudja őt csábítani, így rávenni, hogy nála dolgozzon. Végül a főnök megzsarolja a fiút. Danny utolsó fellépését tartja a KC-ban, majd búcsúzik közönségétől. Nellie-vel is szakítanak, mert lelkiismeret-furdalása miatt Danny a templomba se meri betenni a lábát. Ezután az Apa próbál alkut kötni Maxie-val, mert felismerte támadójában Shark-ot. Maxie viszont rávilágít arra, hogy a saját fia is benne volt a dologban. Danny hiába magyarázkodik..., a főnökkel összeverekszik.
A sikátorban Shark megtámadni készül őt, de ő marad alul, azonban Danny is megsebesül. Hazavánszorogva apjának hiába könyörög, végül Ronnie szökteti el autóval (Maxie elől) tóparti házába viszi. 1 gondtalan napot töltenek el együtt, csak a mára gondolva. De a fönök itt is megtalálja őket,  és bár a bolond fiú figyelmezteti őket - halálosan megsebesíti a nőt. Maxie-val végül a bolond fiú végez. Danny újra a KC-ban énekel, Nellie elmondja neki, ameddig csak kell, várni fog rá. Apja is megbocsát neki.

Összegzés:
A film témája őszintén szólva meglepett. Nem az a tipikus, jóhangú, helyes selyemfiú, akinek legnagyobb gondja, hogy meghódítson minél több női szívet. Danny Fisher figurája eléggé hitelesnek mondható. Bár a karrier kissé meredeken ível, van itt családi tragédia, a srác egy útját kereső, könnyen eltéríthető, hibázó, de azért mégis vagány valaki. Szerintem találó figura. A dalbetétek sincsenek annyira túlsúlyban, hogy azt éreznénk, ezzel akarnák a gyenge történetet "elvinni". Van bonyodalom, sőt bűntény, vannak következmények, végül pedig szépen elvarrják a szálakat. Talán hosszabb is a film, mint az átlagos Presley-mozik, majdnem 2 órás. Kriminek nevezni azért túlzás, inkább zenés drámának mondanám.

Dolores Hart, Elvis, Carolyn Jones
A főszereplőkre sem lehet panasz. Nekem tetszett Elvis játéka, bár biztos nem kicsit vagyok elfogult, mert ha ő megjelenik a vásznon, az ő karizmájával, az már rossz nem lehet. ;)) De sokakkal ellentétben én azt gondolom, igenis volt érzéke a színészkedéshez, és ha jobb szerepek találják meg, ez jobban élne a köztudatban. A King Creole 1 elég erős kezdet volt, kár hogy nem követte több komolyabb szerep... Egyetlen bajom a nem túl jellegzetes, és szinte érzelemmentes szinkronjával volt. :(
Carolyn Jones játéka is nagyon meggyőző volt, mint örömlány, hiteles volt. Walter Matthau-nál jobb Maxie-t keresve sem találhattak volna, minden szavát elhittem. Dolores Hart is jól hozta a szende, szőke kis naivát. Érdekes mód, neki ez már a 2. filmje volt Elvis-szel, előző évben, már a Loving You-ban is a szerelmét játszotta. Később (a pont előzőleg említett dokumentumfilmben) Elvis azon méltatlankodott, nem tudja mire vélni, hogy a lány pár év múlva apácának állt. :) Még ma is él, 72 éves. Elvis-én kívül, a többiek szinkronja rendben volt. De mindenképp tervezem megnézni eredeti nyelven is a filmet, még csak részben tettem meg. Tulajdonképpen örülnék, ha a DVD-t 1x a polcomon tudhatnám. :)

A dalbetétek jók, Presley sármja már itt, fiatal korában is kitűnik, oldott és vagány a színpadon, és meglepően természetes a kamerák előtt, nem is játssza túl. Kedvenc dalaim az említett Trouble Man és a címadó, és azért elhangzik még itt 1-2 klassz szerzemény. De valóban elmondható, hogy NEM CSAK Elvis, és a dalok miatt érdemes megnézni!

Mindent összevetve, a King Creole az egyik legjobb Presley-film, nekem pozitív csalódást okozott, 10/9-re értékelem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése