2011. június 27., hétfő

Pentagram /The First Power/ (1990)

 "A Tökéletes Gyilkos. Nem lehet megállítani! Óvakodj tőle!"

A magyar VHS
Mint blogoltam is, nemrég sikerült hozzájutnom ennek a filmnek az eredeti tékás  VHS-verziójához. Nagy meglepetésemre és örömömre pedig, pár hete a magyar nyelvű  DVD - verzió is fellelhető! Elérkezett hát az idő, hogy megírjam kritikámat erről a filmről is, mely réges-régi NAGY FAVORIT, és amit a La Bamba után a legtöbbször láttam. (Igaz németül, mert Pro7 csatornáról vettem fel még a 90s évek elején, és úgy néztem rongyosra). Az évek során, kivétel nélkül mindig "végigizgultam" ezt a klasszikus témájú, misztikus thriller-t (nem pedig horror, mint ahogy pl. a Port-on fel van tüntetve. :P)

Következzen hát a SPOILERES, bár végkifejletre nem kitérő tartalom:

Margit nővér (Elizabeth Arlen) arra próbálja felhívni felettesei figyelmét, hogy maga a Gonosz készül hatalomra törni. A Jelenések Könyve szerint, a Sátán hatalma egyre nő, a Los Angeles-ben történő gyilkosságok, az ötágú csillag (pentagram jele) az áldozatokon, az ő "jelenlétére" utalnak. Az apáca érvei sajnos nem lelnek megértő fülekre, szavait csak felesleges pánikkeltésnek gondolják...

Russell Logan nyomozó (Lou Diamond Phillips) 1 sorozatgyilkos ügyén dolgozik. Sehogy sem találja a gyilkosságok közti összefüggést, illetve hogy hol várható az újabb támadás. Rejtélyes telefonhívást kap 1 nőtől, aki azt állítja, "tudja, hová megy legközelebb". De Logan-nek meg kell ígérnie, hogy nem ölheti meg, és nem ítélhetik halálra... Megígéri. A megadott helyszín a többi gyilkosság helyével együtt 1 ötágú csillagot formál meg.

Channing gyilkoslásra kész
Az álruhás rendőr-csoport kiszáll a helyszínre, figyelnek. Jó ideig nem történik semmi. Majd azt látjuk, hogy az egyik rendőrnőt, Carmen-t hátulról elkapja a feltételezett gyilkos. Nemsokára társainak is feltűnik, hogy eltűnt.... Főhősünk társával, Oliver Franklin nyomozóval (Mykel T. Williamson) ered utána. A nyomok a közeli park bejáratához vezetnek, ahol 1 barlangrendszer található. Itt szétválnak. Eközben a maszkos gyilkos a barlangban a pentagram közepére fekteti szerencsétlen nőt, és így készül a "szertartásra", valami imát mormol el visszafelé. Kapásból látszik, hogy nem 100-as az ürge, hisz abban a hitben van, hogy "segít" a halálra rémült nőnek. :P Már készülne végezni vele, mikor Franklin rátalál a rejtekhelyére, de gyilkosunk fejbeveri. Ezután Logan veszi hosszan üldözőbe, egészen valami raktárig, majd miután tölténye kifogyott, jobb híján fegyvertelenül veti rá magát a késes gyilkosra. Olyannyira hevesen, hogy társainak kell "leszedniük" róla, mielőtt agyonverné. Akkor veszik csak észre, hogy Logan-t hasbaszúrták. Miközben életveszélyes állapotból épül fel, megtudjuk, hogy a gyilkos neve Patrick Channing (Jeff Kober), aki a helyi vizierőműnél dolgozott, az volt a rejtekhelye. A rendkívül ellenszenves, és tenyérbemászó Channing ítélethirdetése előtt egyátalán nem tűnik idegesnek, sőt, mikor találkoznak, még ironikusan meg is kérdezi Logan-től: "hogy van a pocak?". 1 hosszú másodpercig meredten bámulnak egymásra.

Channing megkapja a halálos ítéletet, nagy az ünneplés az irodában. Logan telefonhívást kap, 1 szemrehányást a titokzatos nőtől, és hogy akadályozza meg a kivégzést. Ezután Logan-t  rémálmok gyötrik, majd véres látomásaiból kopogás zavarja meg: megtalálták Carment, a rendőrnőt, elvágott torokkal, hasán a pentagram jelével.

1 fiatal nő jelenik meg az irodában, Logan fogadja őt. Hitetlenkedve figyelik, vajon mit akarhat, megmosolyogják azt, hogy állítása szerint ő 1 hivatásos médium. Tess Seaton (Tracy Griffith) többször volt már segítségére a rendőrségnek. Már pont elhajtanák, amikor felfedi magát, és kiderül, hogy ő volt, aki telefonon információkkal segítette a nyomozót. Nem akart belefolyni az ügybe, de miután megtalálták Carmen-t, már nem bírta tovább... Állítása szerint "belebújt a pentagramgyilkos agyába", érzi a belőle áradó határtalan gonoszságot. Felelősségre vonja a férfit azért, mert Patrick-et kivégezték, és biztosra veszi, Logan fogja még őt keresni.

Russell-lel csúfos játékot űznek
Később találnak 1 néma, fegyveres férfit, sebekkel, aki állítólag ott volt akkor a parkban, és a világon semmilyen ingerre nem reagál. A lehetséges magyarázat az, miután gyilkolt, sokkot kaphatott. Viszont amikor Logan egyedül marad vele, mintha Channing hangján szólalna meg. (Miközben a szája se rándul)... Logan eléggé kikészül emiatt, és nem hisz a "pszichomacának" sem. Ezért hát ráállít a nőre 1 rendőrt, hogy figyelje, miközben ő társával "betör" a médium lakásába, és körülnéz. Kiderül, hogy Tess elkészítette Logan horoszkópját,  sőt is kielemezte, sok mindent tud róla.  A nyomozó lehallgatja az üzenetrögzítőt, ahol Channing hangja szólal meg, és közli, mi lesz a következő helyszín. Közben a nő is hazaér, és együtt indulnak a zsúfolt templomhoz a térre, ami valami latin karnevál-féle. Tess megérzi a gyilkos jelenlétét. Előtte a nő figyelmezteti a nyomozó társát, hogy veszélyben az élete. Sajnos nem téved, mert 1 lovaskocsi  később elüti, és a megbokrosodott ló megtapossa a férfit. A félholt Franklin még elárulja Logan-nek, hogy tényleg Channing hajtotta a kocsit. Tess-szel üldözőbe veszik. Channing nagyon okosan csalogatja a nyomozót maga után, majd mikor már célkeresztbe veszi Logan, a férfi leugrik a 10. emeletről és odébbáll. Természetesen felettesei Perkins (Dennis Lipscomb) és kollégája, Grimes (Carmen Argenziano) nem hisznek neki, utóbbi még ki is röhögi.

Ezután megtalálják egy másik társukat, 1 híd tartószerkezetéhez kötözve, holtan. Fogalmuk sincs, hogy tudta a gyilkos felvinni olyan magasra. Az ügyet Grimes veszi át, de Logan attól tart, hogy kollégája is csúfos véget ér... A mostmár végképp elkeseredett férfi betér 1 templomba, és gyónni készül. Kiderül, hogy régóta nem tette, mióta megölték az apját, elveszett a hite. Arról faggatja a papot, átköltözhet-e 1 gyilkos lelke valaki más testébe. A pap szerint lehetséges. Nem sokkal később pedig már Channing kacarászik Logan képébe a gyóntatószékben. Mielőtt felocsúdna, Channing kiugrik az ablakon, Russell üldözőbe veszi.

A médium, Tess Seaton
Tess-nek eközben lesz 1 látomása Logan-ről, és még pont idejében a nyomozó segítségére siet. Végül nekik kell menekülniük előle. Tess elmondja neki, hogy a látomásokat személyesen Logan-nek szánja, de gyilkolni csak úgy tud, ha mások testébe költözik. A nő azt javasolja, kérjenek segítséget Margit nővértől, aki azonban elküldi őket. Ezután 1 kis lelkizés következik a kocsmában, (a nő figyelmezteti, hogy Channing fegyvere a bosszú), majd elmennek a gyilkos régi házához, ahol még kisfiú korában, a nagymamájánál lakott. Újságírónak adják ki magukat, miszerint az "igazságot" szeretnék megírni az "ártatlanul kivégzett" férfiról. Itt aztán Tess ismét "érez dolgokat", kiderül, hogy Channing apja a saját nagyapja volt, aki azóta már nem él. A nagyi minderről tudott, de felismeri a nyomozót és elzavarja őket. A még mindig transzban lévő Tess elszalad és elbújik Channing régi búvóhelyén, a régi csatornarendszerben, ami már le van zárva. A tenyerében megjelenik a pentagram jele. Tess szerint a következő áldozat Logan közelebbi ismerőse lesz. 1 gyárépületbe jutnak el, ahol Channing is felbukkan és újra "fogócskát" játszik velük. Végül 1 dulakodás után sikerül is Channing-et lelökni a mélybe. Mikor aztán megnézik a holttestet, veszik észre, hogy Grimes volt az. Bár főnöke, Perkins nem hisz Russel-nek, de azért ad neki egy kis egérutat.

Logan lakásában Tess elmondja, Channing azért választotta ki Grimes-t, mert alkoholista volt, és a gyengébb lelkeket könnyebben vonzza. A nő szerint minden egyes gyikossággalegyre nő az ereje. Miközben épp egymás karjában keresnének vigaszt, Channing ismét megzavarja őket 1 csöves alakjában, és autóval kell menekülniük. Balesetet szenvednek, Tess pedig nyomtalanul eltűnik a kocsiból. Eztán Logan visszamegy Margit nővérhez, és újra a segítségét kéri. Együtt indulnak Tess keresésére. Logan nem is sejti, ezzel mekkora veszélybe kerül, neki már csak az számít, hogy megmentse a nőt, mielőtt a gyilkos lelke megszerzi az "első és legfontosabb erőt", a halhatatlanságot...

Összegzés:

A rendőrök is "sorra hullanak"
Biztos elfogult is vagyok, de ez a film engem még sokadjára is LE TUD KÖTNI. Szeretem az efajta krimi - thriller keveréket, amik vallási témájúak, és picit misztikusak. Lehet, hogy a sztori nem a legeredetibb, és a mai csavaros krimikhez, thrillerekhez, sőt horrorokhoz szokott nézők talán unják is, de számomra egyetlen másodperce sem az! Végig sikerül a feszültséget fenntartani, ezért nem lankad a figyelem, nem traktálnak bennünket felesleges szereplőkkel, töltelék-jelenetekkel, tipikusan "kötelező ágyjelenettel" sem. Minden történésnek megvan a miértje. ;) A feszültséget és a komor hangulatot remekül megadja a filmnek a rendkívül HATÁSOS - mégsem hatásvadász - ALÁFESTŐ ZENE, ami Stewart Copeland munkáját dicséri. Már a kezdeti filmkockáktól kirázott tőle a hideg, amikor először hallottam.

Tovább erősíti az érzést a remekül eltalált negatív karakter, Channing, vagyis Jeff Kober. Nála hitelesebb, és unszimpatikusabb sorozatgyilkost még nem láttam. Vagy teljes pókerarc, vagy széles, ördögi mosolyt ereszt meg éppen. Mindenképpen remek választás! Szintúgy teljesen találó a szerepre, a szinte teljesen ismeretlen Tess-t játszó színésznő, Tracy Griffith. Az ismerős vezetéknév nem véletlen, ugyanis ő Melanie húga! A természetes szépségű, eredeti vörös lány remekül alakít, ha elképzelek 1 médiumot, kb. így tudnám leírni. Érzékeny, labilis, sokat fecsegő, kissé szeleburdi. Sajnálom, hogy Tracy-t nem sok filmben láthattuk azóta sem, viszont ebben szuper. Hófehér szeplős bőrével ő, és az egzotikus külsejű Lou csodásan mutatnak együtt, és remek "kontrasztot" alkotnak a vásznon, arról nem is szólva, hogy a kémia is működik!

Channing még a templomot sem "tiszteli"...
Felbukkan még mellékszerepben Carmen Argenziano (a filmben Grimes), aki nem csupán itt, hanem a Mutasd meg, ki vagy-ban és a Sorsfordulóban is együtt játszik LDP-vel. ;))
Maga LDP is remekel természetesen Russell Logan szerepében, a kisujjából kirázza a karaktert. Bár elég sok filmben játszik nyomozót (zsarut), de ez az egyik legjobb. Jól hozza a figurát és nem esik túlzásokba se. Az azért vicces, hogy minden második percben cigire gyújt, bár ez tipikus "kiégett zsaru - jellemvonás". :)) Nem tudom, kinek az ötlete volt ez,  de 1x már megszámolom, hányszor gyújt rá a film alatt. :DDDD

A színészi játékra - az összes színészt figyelembe véve -  (nincs túlspirázva, túljátszva, és nem is túl hatásvadász), talán elfogultan, de 10/10-et adok.

A rendezés: Bár van benne 1-2 baki, pl. hogy tudja péppé verni Logan a gyilkost 1 életveszélyes késszúrás után (ez inkább a forgatókönyv, mint a kivitelezés hibája) + az egyik ablaktöréses jelenetnél a kelleténél feltűnőbben látszik a kaszkadőr Jeff Kober helyett. De a vágások jók, továbbá a már említett okokból is - mint a szereplők kiválasztása, zenei aláfestéshez passzoló, remek atmoszféra, sötét komor, "hangulatba hozó" színek, felesleges jelenet-mentesség, párbeszédek a lényegre fókuszálnak - a rendezői munka összességében szintén 10/10 számomra. ;)))

A sztori nem új a nap alatt, láttunk már hasonlót bőven (habár azt nem lehet mondani, hogy teljességgel kiszámítható!), és talán még fogunk is, de vegyük hozzá, hogy nem 2011-es mércével kell mérnünk, mivel 1990-ben készült, akkor még nagyon is eredetinek számított, főleg a végkifejletet tekintve. Van pár elvarratlan szál (mi történt pl. Franklin-nel, meghalt vagy túlélte?), de amúgy jó kis pörgős történet, a cselekmény folyamatos, tele akcióval, nem igazán lehet belekötni. Jók a hallucinációs- és álom-jelenetek. Kihozták belőle azt, amit a 90s évek legelején lehetett. A vége sem az a tipikus, sőt nem is szájbarágós, bizonyos dolgokat a nézőre bíznak, ami nem baj, sőt. A történetre - mivel alapból szeretem a témát - ánblokk 10/9-est adok.

Tess és Logan szembeszáll a Gonosszal
A magyar szinkronról: ezzel sajnos annyira nem vagyok megelégedve. Maguk a szinkronszínészek jók, nagy nevek. Tess-nek találó is volt Kocsis Judit, akit sajnos mostanában keveset hallani. Channing-nek szintén jó választás a vérprofi Mihályi Győző, bár az Jeff Kober hangjára kevéssé hasonlít, de remekel ebben is, mint mindig. LDP-t (meglepetésemre!) Háda János hangolja, akivel alapból semmi bajom sincsen, csak épp nem igazán passzol LDP fiatalos, inkább magas tónusú hangjához. Inkább hiteles egy 40 éves férfinak, mint az akkor még csupán 28 éves LDP-nek. Talán szerepe komolyságát próbálták vele fokozni, nyomozó lévén, vagy nem tudom. A német szinkron ellenben nagyon jól eltalált, biztos nagyon hozzászoktam, és ezért olyan furcsa nekem. Kicsit kevésbé is éli magát bele a szerepbe HJ, mint ahogy én azt németül és angolul láttam. De ez legyen a legkevesebb. Azért reménykedem benne, 1x majd újra leadja valamelyik adó a filmet (utoljára 1995 körül láttam a néhai Szív TV-n, akkor is ezekkel a hangokkal), és talán kapunk vmi fiatalosabb, vagy legalább "kevésbé öreges" hangot neki. ;))) Bár Lippai Lászlónál még ez is 1000x jobb :PPP, és nem tudnék tippelni, a mai fiatal színészek közül ki lenne számára megfelelő, erre a szerepre...

Néhai kritikák: Nagyon mostohán (el)bántak a filmmel. :((( Én nem egészen értem, hogy mi nem tetszett nekik annyira. Ebben az időben LDP zsinórban forgatta a filmeket egymás után, 1990-ben 2 másik filmje is kijött, köztük a Vadnyugat Fiai 2. része, amit szintén lehúzott a kritika, főleg az agyon-ajnározott 1. rész után. Lehet, hogy addigra már "besokalltak" tőle, továbbá az ismeretlen mellékszereplők és a no-name író - rendező (Robert Resnikoff) hiába jók, de rátettek 1 lapáttal. :((( Nem emlékszem az akkori promókra, mennyire mentek rá, pedig biztos nem vették félvállról, ha LDP még Japánba is elutazott a filmmel. (A 90s évek elején, talán '91-ben a német Popcorn-ban benne volt 1 ismertető, kis képpel, de értékelésre sajnos nem emlékszem.) A DVD verzió felirata viszont már ezt harsogja: "Ravasz és látványos!" - szerintem maradjunk ebben! ;)))

Az viszont biztos, hogy rajtam kívül még sok LDP-rajongónak a kedvencei között van a film, és elfogulatlanul is nagyobb sikert érdemelt volna, DVD-kiadásból is pl. 1 extrásat, a szimpla trailer-es verzió helyett... Azt is sajnálom, hogy OST-ot nem adtak ki a hozzá, ha csak pár instrumentális szám erejéig, de jó lett volna. A film zeneszerzője mint említettem, Stewart Copeland volt.

Összesített értékelésem (csak azért is!): 10/10 


Trailer: /Ha ez nem hangolja rá az embert a megnézésre, akkor semmi/:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése