2011. április 25., hétfő

Az Éjszaka Lovagjai /Night Club/ (2001)

A FILM ISMERTETŐJE:


A DVD-borító
"Minden éjszaka egy mocskos nagy party Hollywoodban. De hogy bejuss a legmenőbb helyekre, fizetned kell a kidobóknak, akiket a legmenőbb helyeken csak Lovagoknak hívnak. Ők élet és halál urai. Dirk Gueron (Lou Diamond Phillips) a vezérük, a legjobbak között is a legjobb!
Gary Grieco (Lochlyn Munro) összetört és elfeledett színész egy este véletlenül letéved Dirk egyik külvárosi mulatójába és egy fatális véletlen segítségével lehetősége adódik, hogy "Lovag" válhasson belőle és örökre megváltozzon az élete.  Kisebb szórakozóhelyeken kezdi munkáját, Dirk felfigyel karizmatikus egyéniségére és a mentorává válik. Hónapokon belül Hollywood egyik legfelkapottabb éjszakai klubjában lesz kidobó és minden amit idáig elképzelt az ölébe hullik. Nők, drogok, pénz, sok pénz. Híres lesz, az emberek név szerint ismerik, egyre jobban elfelejti színészi álmait. És egyre jobban süllyed a korrupció világába. 
A hirtelen jött sikertől megrészegülten hagyja magát átcsábítani a szomszédos klubba, így eddigi párfogója életveszélyes ellenféllé válik."

Tartalom (spoiler):

Főhősünk ezúttal a színészpalánta Gary (Lochlyn Munro), aki egy kisvárosból szabadult Hollywood-ba. Követte ide középiskolás szerelmét, Paige-et (Stephanie -Marie Baker) de a lány végül más oldalán között ki. Gary ezt a mai napig nem tudta feldolgozni, és még mindig ácsingózik a lány után, akit viszont nem nem érdekel a kissé szerencsétlen fiú, akire egyébként sem lehet mondani, hogy buknának a lányok, úgy általában... 
Pár barátjával 1 színjátszócsoportban tanul, és ügynökségeknél kilincsel, nem sok sikerrel. A csoportban van a legjobb barátja, Jesse (Demetrius Navarro), és a kissé könnyűvérű Brittany (Taylor Stanley). Jesse reménytelenül szerelmes Brittany-be, de a lány inkább a harmadik csoporttag, Derek (Michael Trucco) iránt érdeklődik, aki sikeresebb, és menőbb is náluk.

Gary és Paige
Gary alapvetően szerencsétlen flótás, csak erőlködik magabiztos srác benyomását kelteni. Egyik este, 1 olcsó trükkel próbál bejutni az egyik éjszakai klubba, miszerint ő a tulaj unokaöccse. Nem túl hiteles alakítását beveszi a kidobóember, és beengedi. Úgy alakul, hogy a fiú odakeveredik az irodához, és jókor lesz jó helyen: a főnök az imént rúgott ki valakit a kidobóemberek közül. Gary még fel sem ocsúdik, mire a kidobók főnöke, Dirk (Lou Diamond Phillips) máris felveszi a megüresedett helyre. Igaz ugyan, hogy kicsit "bénának" tartja, de azért ad neki egy lehetőséget. Gary először idegenül mozog az új világban, csak tátja a száját a látottakra, de amikor 1 tv-ből tanult kung-fu mozdulattal leteríti az egyik rendbontót, rögtön más szemmel néz rá Dirk, és a többiek elismerését is elnyeri. Ezután kiállnak a bejárathoz, és a fiú ismét csak nagyokat bámul azon, hogy micsoda "előnyöket élveznek" a lányok terén, akik szinte "bármit" megtennének", hogy soron kívül bejussanak a menő diszkókba. Dirk lát a srácban fantáziát és kitanítja a fortélyokra. Nem telik bele sok idő, és tényleg rutint szerez az éjszaka világában, a lányok körében is népszerű lesz, számtalan éjszakai kalandja lesz... 
Amikor újra bekopog egy ügynökséghez, az ügynök felismeri, a klubból ,és ígéretet tesz neki, hogy képviselni fogja, ha őt és barátait majd beengedi legközelebb. Úgy néz ki, kezd révbe érni az élete. Dirk korrekten fizet, van 1 pár fusi meló, és a fekete kapupénzből is részesedést kap. A főnök jófejnek  tűnik, aki szívesen felkarolja a bárgyú kidobók közt intelligensnek számító fiút. Megtanulja pl., hogy kell kiüríteni a helyet, mielőtt a tűzoltóság ellenőrizni tudná a (többnyire túlzsúfolt) helyiséget. Úgy tűnik, övé a világ... Eközben a barátja, Jesse a szomszédos, rivális klubban, az Infinitiben parkolófiú. Az egész szini-csapat Gary-re irigykedik, aki ezidő tájt már szépen keres. Egyik éjjel meglátja a macsó Derek-et a melegbárban szórakozni. Ezután Jesse-vel elszívnak 1 füves cigit, de Gary még ehhez sincs hozzászokva. 

Telik az idő, és Gary szépen beletanul a dolgokba, barátaival és a színészettel már nem is foglalkozik, mert van elég pénze, szinte bármit megszerezhet, amit akar. Egyszer megemlíti Dirk-nek, hogy miért nem dolgoznak soha az Infiniti-ben. A főnök erre ráförmed, hogy ne is említse többet azt a helyet, ami az orosz maffia kezében van, és nagy drogüzletek, pénzmosás folyik ott. Dirk egyik embere is ott adagolta túl magát. Elmondja, "olyan mélyre temetné a tulajt, Krukov-ot (Russel Gannon), hogy még az Isten se lássa".

Kis kitérő következik arról, hogy fékez meg Dirk egy részeg vendéget, aki a tökének (már elnézést) szegezi a pisztolyt. Dirk-nek szeme se rebben, sőt hegyibeszédet tart a mukinak arról, ők ketten mennyire egyformák, sanyarú gyerekkoruk miatt, és hogy biztos az ő hasán is csikkeket nyomtak el, ezért lett ilyen. A pasas végül elmenekül. A főnök a mosdóba vonul, összeszedni magát, ekkor látszik, hogy mégsem annyira kemény legény, mint amilyennek tűnik...

Dirk is kiborul néha... (Lou Diamond Phillips)
Idővel Gary fokozatosan megváltozik, a fejébe száll a dicsőség. Amikor egyedül vezényel le 1 vészhelyzetet és elkerüli a botrányt a tűzoltósággal és a rendőrséggel, felhívja magára az Infiniti főnökének, Krukov-nak a figyelmét. A férfi eldönti, hogy ezentúl neki fog dolgozni. Olyan magas összeget ajánl heti keresetként a fiúnak, aki vérszemet kap, és ezt már nem tudja visszautasítani... 
Odamegy Dirk-höz és a férfi rosszallása ellenére felmond. Ezentúl öltönyben jár, sötét napszemüveget hord, és azt hiszi, mindent megtehet, a vendégeket kénye-kedve szerint engedi be, aszerint hogy ki fizet többet. Rászokik a drogokra is. Nagyon sokat keres, immár egy hajón lakik, menő sportkocsija van. Már távol élő anyját se hívja soha. Barátaival is ritkulnak a találkozások.

Egyik este nem más, mint Paige jelenik meg a helyen, Gary persze menőzik, és soron kívül beengedné a klubba, amikor kiderül, hogy a férjével jött volna. Ezt látva meggondolja magát, és otthagyja a párocskát. Bevonszolja  szobájába a körülötte legyeskedő Brittany-t és gyorsan megdöngeti. Eztán beengedi őket.
Amikor legközelebb odamegy a lány, és próbál vele beszélni, hogy törődjön többet az anyjával, a kissé túldrogozott fiú ráförmed, hogy most bezzeg már keresi, hogy több pénze lett. Beinvitálja a lányt a szobájába, 1 nem titkolt "légyott" reményében, de Paige nem akar kötélnek állni, inkább elborzad azon, mi történt a fiúval. Már eldurvulna közöttük a helyzet, amikor is kinn zűrzavar támad, és kiderül, hogy amíg Gary a lánnyal foglalkozott és nem volt a helyén, kijött a tűzoltóság, és bezáratják a helyet, sőt rájuk száll az adóhatóság is... A srác nem érti a dolgot, Krukov őrjöng, a vége az lesz, hogy Gary-t persze kirúgják... Jesse-vel is összeveszik, miután legjobb barátja megtudja, hogy összeszűrte a levet Brittany-vel...


Kiderül, hogy nem volt véletlen a rajtaütés, nem más, mint Dirk értesítette őket. Kis idő múlva a srác már újra a kis lakásában lakik, és próbál munkát szerezni. De senki sem alkalmazza, a múltban történtek miatt. Nem drogozik már, próbálja felvenni a kapcsolatot Jesse-vel újra, anyját is felhívja telefonon. Visszakuncsorogja magát Dirk-hez, aki kicseszésből egy olyan kis lebujban alkalmazza őt, amit két hét múlva lebontanak. Gary a dühét 1 ruszki vendégen vezeti le, alaposan helyben hagyja, majd kilép. Felhívja Paige üzenetrögzítőjét is, és bocsánatot kér tőle. A szupermarketben szülinapi képeslapot vásárolva összefut az ügynök volt asszisztensével, aki kedves volt hozzá, és most saját kis ügynökséget nyitott. Mivel Gary még nem tudja, mihez kezdjen, a nő megígéri, hogy megpróbál neki segíteni. Az üzletből kilépve azonban Gary Krukov kidobójával találja magát szembe, aki rálő és halálosan megsebesíti. Miközben haldoklik, a néző megkapja a tanulságot, röviden: a mohóságnak nagy az ára...

Összegzés:


A "Lovagok"
Tulajdonképpen jobb volt a film, mint amire számítottam. 1x nézősnek megfelel, érdekes volt belepillantani ebbe a korrupt világba. A sztori nem túl nagy eresztés, de szódával elment, bár azért ez a "hirtelen vég" meglepett kicsit. A rendezés is OK volt, rosszat nem tudok rá mondani, bár annyira jót sem, inkább átlagos.


A színészi játék is jó volt, Lochlyn kellően meggyőzően alakította a bénázó srácot, bár nem volt túl szimpatikus a karaktere: színészként sem volt kiemelkedő, aztán pedig csak erőlködött végig, hogy menő legyen... Kicsit erősnek éreztem a kontrasztot a szerencsétlen, és a menő Gary között. Nekem az elején is ugyanolyan béna kisp*cs volt, utána meg méginkább.... Fogalmam sincs, Dirk milyen karizmára figyelt fel benne, mert szerintem eléggé SEMMILYEN volt Gary, minden értelemben. :P Szóval én nem sajnáltam túlságosan. Bár ha ebből a szemszögből nézzük, akkor Lochlyn jól alakított.
(Azt azért hozzátenném, hogy magyar hanggal kezdtem el nézni, de Markovics Tamás idióta affektálását 5 percig, ha bírtam... Ugyanígy az LDP-t hangoló Lippai Lászlót... A Robbanó-fejek c. film óta valaki kitalálta, hogy többször is ő hangolja LDP-t, de bárki is volt, hát fellőném a Holdra. Átkapcsoltam angolra, de elég gyorsan váltott a felirat, visszakapcsoltam magyarra, de nem sokáig bírtam, és elhatároztam, inkább gyorsan olvasok. :PPP)


De a csajokat is jó kis k****-nak állították be a filmben, hisz az összes "bármit" megtett volna, hogy bemehessen az adott diszkóba. Kicsit röhejes.


LDP szerepe okés volt, bár nem nyújtott igazán eget rengetőt, csak hozta az formáját. Eredeti hanggal egyébként teljesen hiteles volt a kidobóemberes karaktere, még ha nem is 2 méter magas, kigyúrt állat, de azért látszik, hogy edzett már életében. :P  De jól állt neki a szerep, a kis melírozott hajával együtt, ez passzolt mostani vagány keménylegény imázsához. A szerep alapból felejthető lenne, de azért akadt LDP-nek pár nagyon klassz pillanata, pl. amikor rászegezik a fegyvert és az a kiborulás, ami csupán a szemében van, egészen elképesztő, kirázott a hideg tőle! Ezúttal is nagyon jól játszik a tekintetével, főleg ebben a részben, már csak azért ÉRDEMES volt megnézni a filmet! ;)))
Lochlyn után talán LDP volt 2. fsz-nek mondható, ehhez képest, utolsóként írták ki a nevét a főcímkor, ezt azért furcsálltam 1 kicsit...


A többi karakter elhanyagolható, bár a kis ribi Brittany és a barát Jesse sem alakítottak rosszul.


A film vége, vagyis a tanulság egy kissé szájbarágós volt, de legalább volt valami mondanivalója. Nekem csak az nem tetszett, hogy Dirk-nél is kissé erős volt a kontraszt, az elején teljesen korrektül viselkedett Gary-vel, később meg kíméletlenül felnyomta, pedig sejthette, hogy a maffia nem fogja kímélni a  srácot. Szóval a főnök jófiúból hirtelen átcsapott rosszfiúba, Gary pedig rosszfiúból túl hamar átcsapott újra jófiúvá... Ez azért nem ilyen fekete-fehér. Na mindegy... Az se világos, hogy most akkor sajnálnunk kell-e a főhőst, vagy "úgy kell neki". Ezt mindenki maga döntse el. Én nem sajnáltam. Meglett volna az esélye 1 jó életre, de ő túl mohó volt, még többet akart, bunkó és agresszív volt, aki persze UTÓLAG mindent megbánt...
(Egyébként miért van az, hogy minden amcsi filmben ott figyel az orosz maffia, és mindig a ruszkik a gonosz bácsik??? Ez a 80s években még OK, de az ezredforduló tájékán már nagyon lerágott csont...)

Összesítve, a story-ra (és forgatókönyvre) 10/6-ot adok, a rendezés 10/7, színészi alakítás 10/8. Nem nagyon fogom újranézni a filmet, legfeljebb évek múlva, de ez így első nézés után ánblokk 10/7-et megért nekem.


*Kis megjegyzés a DVD-kiadáshoz: A magyar hang ezúttal is sokkal nagyobb hangerőn van, mint az angol, ez esetben azt kell mondjam, SAJNOS, mert tényleg élvezhetetlen szinkronizálva! Az kiadónak további mínusz, hogy azt írja, van előzetes a DVD-n, miközben NINCS... :SSS

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése