2011. április 7., csütörtök

Lou újra a The King and I címszerepében!

Lou és Donna Murphy 1996-ban
Saját Twitterén olvastam a hírt, hogy sok év után, LDP visszatér a világot jelentő deszkákhoz és újra magára ölti a sziámi király gúnyáját, a híres musical-ben, a The King and I -ban!!! 

Való igaz, hogy csak pár nap erejéig, 1 héten keresztül, idén június 6. és 12.-e között, Kansas-ben, a Starlight színpadán! LDP a Starlight igazgatója és executive producere, Denton Yockey hívta meg újra a szerepre, akivel már a 2006-os újrá-ban is együtt dolgoztak, Denton pedig izgatottan várja az újabb közös munkát Lou-val.

Lou Diamond Phillips első alkalommal még 1996-ban játszotta el a címszerepet, Donna Murphy (Anna) oldalán. Ez volt első bemutatkozása a Broadway-n, továbbá szintén az első alkalom, hogy zenés-táncos darabban vállaljon főszerepet. Akkoriban karrierje lefelé kezdett ívelni, de a kockázat nem csak ezért volt nagy. Nem elég, hogy meg kellett birkóznia egy ilyen nagyon komplex főszereppel, mely legelső zenés szerepe volt, ott volt még a nagy előd, Yul Brynner "árnyéka" is, ami nem kis nyomást gyakorolt az akkoriban 34 éves színészre. Elkerülhetetlen volt az összehasonlítás a színészóriással, aki az 50s években filmen és a színpadon is kultuszfigurává tette a szerepet. Sokan már előre fanyalogtak, miszerint LDP "túl fiatal és komolytalan" a szerephez, és ugyan mit tud nyújtani "újoncként"....

A sziámi király szerepében
A kritikák többsége végül rácáfolt minden negatív előhangra,  voltak ugyan fanyalgók most is, de többnyire, mind a közönség, mind a szakemberek IMÁDTÁK Lou-t a szerepben! Elmondásuk szerint, Phillips meg sem próbálta "leutánozni" híres elődjét, és egy teljesen ÚJ figurát teremtett. Az új királyt frissnek,  karizmatikusnak, sőt szexinek titulálták, aki új színt vitt a régi darabba, új egyéniséget, és nem kevés humort is csempészett bele. Akadt olyan kritikus, aki a "tökéletes" jelzővel illette az előadást... 

Tehát elmondhatjuk, élete első Broadway bemutatkozása ragyogóan sikerült. Lou pedig külön boldog volt, hogy végre valódi ZENÉS szerepben is hallathatja a hangját (mert ugyebár a La Bambá-ban nem ő énekelt, bár szeretett volna.)

A darab 780 előadást ért meg, 1996 áprilisától, 1998 februárjáig. LDP neve újra fényesen ragyogott, mondhatni 1987-es debütálása óta az 1996-os év karrierje szempontjából  a legjobb volt. Örömét csak tetézte, hogy Tony award-ra, és Drama Desk award-ra is jelölték, sőt meg is nyerte a Theater World award-ot. (Donna Murphy-t  szintén  jelölték Anna-szerepéért Tony-ra, amit sikerült is hazavinnie).

Az előadásból CD is készült  "The King And I (Broadway Revival Cast)" - címmel, mely azóta is kapható és kelendő az amerikai piacon. 

Színházlátogató rajongók beszámolóiból tudom, hogy odavoltak LDP-ért a szerepben, elmondásuk szerint hihetetlen karizmája van a színpadon. 
2006-ban Lou ismét visszatért magára öltötte a szerepet, pár hónap erejéig, (különböző városokban turnézott vele USA-szerte), és a darab ezúttal is nagy siker lett, ő pedig nagyon élvezte a visszatérést. Saját szememmel nem hiszem, hogy valaha is látni fogom az előadást valaha, de reménykedem benne, idővel majd előkerül a színházi felvétel, esetleg DVD meg lehet majd vásárolni 1x... Sose tudhatjuk. ;)
Íme 1 kis ízelítő az 1996-os előadásból:






Yul Brynner 1956-ban
Az LDP főszereplésével készült muscial-hez sajnos nem volt szerencsém, de láttam, sőt megvettem az eredeti, 1956-os Yul Brynner-féle filmes verziót. Yul tényleg ETALON a sziámi király szerepében, joggal mondhatjuk hogy kultuszt és méltó emléket teremtett. Erőteljes és karakteres az alakítása, nekem ő is nagyon tetszik! Viszont én látok bizonyos fokú hasonlóságot habitusban, és kiállásban, közte és LDP közt, tehát úgy érzem, Phillips is nagyon TALÁLÓ volt a szerepre. Egyszerre vittek keménységet, és érzékenységet a figurába, valljuk be, ez nem könnyű. Én úgy érzem, Brynner ha megérte és látta volna LDP alakítását, büszke lenne rá! ;)))

Itt pedig Yul egyik színpadi előadása látható (Anna szerepében ezúttal Patricia Morrison), bár a címmel és a hátsó díszlettel ellentétben én azt hiszem, ez már 1971-ben készült felvétel(?) amikor is Brynner "visszatért" a szerephez:






Tehát kíváncsian várom majd a nyári, legújabb kritikákat! ;))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése