2011. április 17., vasárnap

Sorsforduló /Malevolent/ (2002)

A DVD-verzió borítója
„Ahhoz, hogy tisztára mossa a nevét, a bűn legmélyére kell lesüllyednie”

A Sorforduló című TV-film 2002-ben készült. Főbb szerepekben Lou Diamond Phillips (Jack Lucas nyomozó), Edoardo Ballerini (Ollie) és Kari Wuhrer (Jessica).

Érdekesség, hogy Magyarországon először DVD-n adták ki a filmet, pár évvel később pedig a TV is leadta, eltérő szinkronnal. Talán azért is, mert a DVD-verziót láttam előbb, nekem ez jobban tetszik, mint a TV-s változat. Arról nem is beszélve, hogy a DVD-n olyan „nagy öregek” szolgáltatják a szinkront, mint Csankó Zoltán (LDP), Crespo Rodrigo (EB)  és Orosz Anna (KW). Bár, több mint furcsa volt nekem elsőre, „ Dallas-Bobby” hangján meghallani LDP-t, nem tudom, mi lehetett a választás magyarázata, az egyetlen közös pont hogy mindkettejüknek sötét haja van és nagyjából egykorúak. : )
A TV-s verziónak ráadásul 1 másik címet is adtak, „Gonosz Szándékkal”-t. A szinkronok ebben az esetben a számomra szinte teljesen ismeretlen Varga Gábor (LDP), aki nem rossz, nincs ellene kifogásom, csak éppenséggel, nincs igazi karaktere a hangjának, mondhatni, átlagos…. Edoardo-t ezúttal az akkoriban még szinte ismeretlen Szabó Máté szinkronizálta, Kari-t pedig Solecki Janka. (Igaz, Szabó Mátét azóta nagyon megkedveltem, „A Szerelem Nevében” Emiliano-jaként. ;)) SJ pedig végülis szintén nem rossz választás.)
Visszatérve a DVD-verzióra, nagyon örülök, hogy volt annyi eszük, hogy rátegyék az előzetest is, ráadásul az is 2 nyelven érhető el, magyarul, és angolul is. ;))

A film rövid tartalma:

Jack Lucas nyomozó legutóbbi akciójában nem csak hogy elveszítette társát, ráadásul a gyilkosság gyanúja is rávetődik… Mikor épp tisztázná magát a vádak alól, ismét bajba kerül: kedvenc bárjában üldögélve találkozik a fiatal és kissé furcsa Ollie-val, majd nem sokkal később kábultan tér magához a mosdóban. Fegyvere eltűnt, inge darabokban… Miután meggyilkolják a rendőrség egyik belső emberét, érdekes mód egyre több bizonyíték szolgál Lucas ellen. Nem kis kockázatot vállalva kénytelen lesz maga lefülelni a valódi gyilkost, mielőtt összecsapnának a feje fölött a hullámok. Persze, hamar egyértelművé válik, hogy a gyilkosságok mögött Ollie áll, a nyomozót pedig tőrbe csalták, de a dolgok miértjére csak később döbben rá….

RÉSZLETES (SPOILERES) ISMERTETŐ:

Ollie (Edoardo Ballerini)
Jack Lucas rendőrnyomozó (Lou Diamond Phillips) nehéz időszakon van túl. A legutóbbi akcióban elveszítette társát, és gyilkosság gyanújába is keveredett, vizsgálat folyik ellene. A rendőrség belső ellenőrzése tart meghallgatást, hogy nevét tisztára moshassa. Halloween estéjén kedvenc pub-jába igyekezve, majdnem elüti 1 fiatal suhanc. Később ő is betér a bárba, és bocsánatot kér Lucas-tól. Próbál haverkodni, beszédbe elegyednek, Ollie (Edoardo Ballerini) rögtön kiönti a lelkét volt feleségéről, Jessicáról (Kari Wuhrer), aki fűvel-fával megcsalta. A nő 1 Play Pen nevű bárban „táncosnő”. Ollie mond a férfinek 1 tósztot, és látszólag szánt szándékkal, vágja meg az üveggel Lucas kezét, a túl erősre sikeredett koccintás után. Jack hamarosan rosszul lesz, forog vele a világ. Még érzékeli, hogy a fiú utánament a mosdóba, de aztán elveszti az eszméletét. Arra ébred, hogy pisztolya eltűnt, véres zsebkendője, és ingzsebe is hiányzik… Ollie-nak persze hűlt helye addigra.
Jack másnap az apjával találkozik, édesanyja sírjára visznek közösen virágot, aki 2 éve halt meg.  Apja pszichológusként dolgozik. Benn a rendőrségen másnap délután kész lenne a róla szóló jelentés a régi ügyben. Lucas benn rögvest nyomozni kezd Ollie után, felkeresi volt feleségét. Kiderül, hogy Jessica már jóideje nem tud az exéről semmit, de sejti, hogy rosszban sántikál. Majd figyelmezteti, hogy Ollie nem a férje, de miatta hord gázspray-t magánál. A fiú rendszeresen abba a klubba járt le, és erőszakoskodni próbált vele. Ezek után éjjeli telefonokat kapott, mocskos üzenetekkel a rögzítőjén.

Jack Lucas (Lou Diamond Phillips)
Este, baráti sörözgetés után Jack újra látja Ollie-t, de az megint kereket old. Ollie takarítónak öltözve ellopja Lucas aktáját, amiből pedig kiderülne, hogy a vizsgálat végeredményeként felmentenék őt. A fiú elmegy az ellenőr-kolléga lakására, és agyonveri, miután hamis papírokat íratott alá vele. Másnap felhívja telefonon Jack-et, és elmondja neki mit tett. Bemérni persze, már nincs idő… Jack kénytelen azt hazudni, hogy névtelen bejelentés történt a gyilkosság kapcsán … Másnap, a helyszínelésnél 1 rakat bizonyítékot találnak, ami közül az egyik nem más, mint főhősünk véres zsebkendője, a monogramjával. De egyenlőre ezt még csak Lucas tudja. Viszont tőle elveszik az ügyet.

Jessica másnap reggel felháborodva rohan be az őrsre, miszerint Ollie éjjel bejutott a lakásába, és miközben ő aludt, a fehérneműjébe törölte bizonyos testnedvét. Retteg attól, hogy a srác legközelebb meg akarja ölni.

A vizsgálati anyagnak is lába kélt. Lucas beszélni szeretne Jess-el a történtekről, elé megy a Play Pen-hez, de túl korán érkezik, ezért hazafuvarozza a lány barátnőjét, Sandy-t, aki szintén ott dolgozik. A barátnő előtte 1 rakat pénzt kap az álruhás Ollie-tól, aki később végez vele. A gond az, hogy a nyomozó látta őt utoljára élve, és miután hazakísérte, és kigördült a kocsival, Ollie megfojtotta. A lakásban, helyszíneléskor megtalálják Lucas hiányzó ingzsebét, benne a zsebpiszok, dohány. A laborban csak 1 pár nap, hogy kiderüljön a DNS teszt eredménye…
Jess veszélyben (Kari Wuh
Versenyfutás kezdődik az idővel. A nyomozónak el kéne vinni a lányt 1 menhelyre, de ő a saját lakásába fuvarozza, lévén ott biztonságosabb. Elégeti az ingét, melyről hiányzik a zseb. 1 napja van elkapni a gyilkost. Az indítékon tanakodnak. Lucas elmeséli, hogy az 2 éve megölték az anyját, és a tettes 1 „Kapj el, ha tudsz” – feliratú papírt hagyott hátra. Az ügy  azóta is megoldatlan. A nyomozót csak ez motiválja a munkájában. Tovább kutakodva, megtudja Ollie címét, odamegy és letartóztatja. Benn tartani viszont nem tudják, sőt a dolog elég rosszul sül el, mert Ollie átveri a hazugságvizsgálót is, sőt úgy adja elő a dolgokat, mintha a nyomozó és Jess zsarolták volna őt, és csak be akarnák mártani. Mivel nincs bizonyíték ellene, el kell engedniük. Mielőtt elmenne, a srác Lucas fülébe súgja: „Kapj el, ha tudsz”!!! Ez kiveri a biztosítékot, a nyomozó beveri az orrát. Ollie feljelentéssel fenyegetőzik, ezért még Lucas-tól kérik el a jelvényét és a fegyverét. Lucas megígéri, hogy hazamegy azért a fegyverért, ami Ollie-nál van - persze ezt a főnöke nem tudhatja.

1 órája maradt arra, hogy bizonyítékot találjon ellene. Jess-t átköltözteti a szomszédja lakásába, akinek a macskájára vigyáz, és most 1 hétig nincs otthon. Ez után másik autóval elrobog a fiú házához, belopakodik, keresgél, és meg is találja a közös pontot, 1 kórházi borítékot:  Ollie-t régebben Lucas  apja kezelte a pszichiátriai klinikán, és azért nem jutott a szülei halála után hatalmas örökségéhez, (apja az anya megölése után magával is végzett), mert az orvos átlátott zavart elméjén és benn tartotta a fiút. Továbbá kiderül, hogy Ollie viszonyt folytatott a saját anyjával, ezért végzett feleségével később az apa, amikor rajtakapta anyját a fiával. A következő felülvizsgálat pont arra az időre esett, amikor Lucas anyját megölték. Vagyis a klinikán akkor tartózkodó Ollie követte el. Megvan az indíték!!! A nyomozó kölcsönkéri apja fegyverét, és úgy megy vissza a lakásához, Ollie kocsija már ott parkol… Miközben bilincset tesz a kocsira, a hoppon maradt társ, Karla gyanakodni kezd, hogy sáros, ráfogja a fegyvert Lucas-ra. Eközben Ollie már a nyomozó lakásában ólálkodik, és a lány szerencsétlenségére, lehallgatja az üzenetrögzítőt, amikor a szomszéd telefonál, hogy 1 idegen lány felvette a lakásában a telefont… Rögtön veszi a lapot. Miközben Lucas társa lelkére beszél, Ollie már rátámad a lányra. Jack még időben érkezik, de csapdába sétál, a fiú rászegezi a fegyvert, Jess halálát is a nyakába varrná, mielőtt őt megöli. Előtte azért elmondja, hogy tényleg az ő lelkén szárad a nyomozó anyjának halála. Végülis megérkezik Carla (a társ), és rálő Ollie-ra, aki kirepül az ablakon. Jack viszont mire leér, már csak hűlt helyét találja… Autós üldözés kezdődik, majd Ollie belehajt 1 üvegépületbe, és túszt szerez magának. Ő nyert – nyugtatja meg a nyomozó, majd végül egyetlen lövéssel mégis végez Ollie-val.

Ki lesz végül az áldozat? (LDP és Ballerini)
Összegzés: 

Nem mondanám, hogy ez LDP legeslegjobb filmje, amit valaha láttam, inkább erős közepesnek tartom, ánblokk. A történet nem rossz, bár 1 kissé tipikus, és hú de nagy izgalmak, túlságosan nagy váratlan fordulatok nincsenek benne. Krimihez képest talán 1 kicsit lassan folydogál, bár amikor először láttam, engem kifejezetten lekötött. ;)

Visszatérve a story-ra, említett okokból én egy 10/6-ot adnék neki. 

A rendezés kicsit lassú medrű, bár az alapötlet jó, többet ki lehetett volna hozni belőle, lehetett volna még durvább dolgokat belerakni, és még inkább feszkót teremteni, így inkább azt mondom, átlagos a film… Az operatőri munka, a sárgás színek, viszont nekem tetszenek. Főleg TV-filmhez képest igényes. A rendezésre én szintén 10/6-ot adok.

LDP színészi játéka nem rossz itt sem, bár tény, hogy ez nem élete szerepe, hozza a formáját, de semmi extra… Aki itt most tényleg klassz volt, és találó a szerepre, az az elborult elméjű Ollie. Edoardo Ballerini remek munkát végzett, valahogy a „szeme se állt jól”, teljesen elhittem neki, hogy 1 intelligens elmeroggyant és 1 hidegvérű gyilkos egyben. : ) Nekem nagyon tetszett a játéka, hiteles volt, de túl sem játszotta, pont jó volt!
Kari Wuhrer is jól hozta a jobb sorsra érdemes go-go girl-t, bár tény, hogy hú de nagy színészi kihívás nem volt. Tényleg csinosnak mondható, és 1 kicsit „ledérnek”, bár nem közönségesnek, úgyhogy találó volt a szerepre… Barátnőjét, Sandy-t is megemlíteném, jól adta a kissé butuska, szőke, pénzsóvár leányzót. (Annak külön örülök, hogy bár adott volt a sármos nyomozó, és a szexis, nem buta táncosnő, mégsem boronálták össze őket, 1 kis "kötelező kamatyolás " érdekében! ;)) Az már végképp nagyon kommersz lett volna... :P)
Mindent összevetve a színészi játékra én egy erős 10/8-at adok, Edoardo külön még egy 9-est is kiérdemel tőlem, kár hogy nem volt még ennél is bevállalósabb. ;) Azóta se láttam 1 filmben sem, pedig tehetségesnek tűnik… Abban, hogy jó volt, azért nem kis szerepe van az őt remekül hangoló Crespo Rodrigo-nak is! ;))

Összesítve, én a Sorsforduló-t 10/7-re értékelem. Nem egy 10 köröm-lerágós film, de 1 punnyadós estére pont megfelelő szórakozás. ;)

A Malevolent trailer-e (angol nyelven):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése