2011. április 4., hétfő

Dakota - magyar VHS

A Vatera által, továbbá Szilvi segítségével jutottam legutóbb 1 valódi KURIÓZUMHOZ! Ez a film még külföldön is ritkaságszámba megy, mivel kis példányszámban kiadott DVD ugyan létezik belőle, de már joglejárt, az e-Bay-en is főként régi VHS-ek, és VCD-k lelhetőek fel belőle. (A vadiúj, bontatlan DVD-nek viszont elég borsos ára van, 55$-ért sem ritka...)

A Dakota c. filmről pont előző cikkfordításomban volt szó, kiderült, hogy közvetlenül a La Bamba sikere előtt / közben, 1987-ben forgatták, Texasban. Végül nem aratott túl nagy sikert, és csak 1988-ban jelent meg. A magyar verzió "kissé" megkésve, 1993-ban jutott a tékákba, de még ez is csodaszámba megy, hogy egyátalán KIADTÁK. Sosem hallottam magyar vonatkozásban erről a filmről. Ahhoz képest, a borítón úgy reklámozzák, hogy a A "La Bamba" főszereplőjének filmje. :))) Szerencsére, az eredeti címet meghagyták, legalább nem kellett ez esetben törni a fejüket. :P A design is megmaradt olyannak, mint amilyen a többi EU-VHS verzió, elég igényes. Hátul a szokásos ismertető, képekkel. 

Kalandfilmként sorolták be, szerintem a "családi film" helytállóbb lenne, de ez legyen a legnagyobb gond. Mint már írtam, eredeti kölcsönzős példány, filccel ráírt sorszámmal, az elején bő 5 perces videó-ajánlóval. Maga a film egyébként alig van másfél órás. A képminőség meglepően jó, bár erősen sejthető, hogy nem adták egymásnak a kulcsot az emberek, mikor vinni kellett, DE ezzel csak nekem tettek jót! :) Egy 10-es skálán 10/8-ra értékelném ánblokk hang és képet, bár utóbbi nem túl éles, szerintem ez magának a filmnek is köszönhető, nem csak a nézések számának. A szinkron még itt is igényesre sikerült, pedig nem az ekkor megszokott Görög Lászlót kapjuk LDP hangjának, hanem Zalán Jánost, aki szintén derekasan végzi a feladatát, hamar megszoktam az ő hangolását. :) Annyira nem is idegen már tőle a dolog, hiszen a '94 környékén készült Sioux City, magyar címén: Ősi Bosszú című filmhez is ZJ-t választották, és abban is passzolt a szerephez. ;)) 
További magyar hangok tekintetében csupa ismert és közkedvelt hang, a női főszereplő pl. Kisfalvi Krisztina, még zsenge lánykorában, igazán bájos, itt még nem játszotta túl a naivát. :) Bővebben majd a filmkritikában írok a szinkronról.  

Megint csak azt kell mondanom, rettentő boldog vagyok, hogy ilyen hamar sikerült bevonzani ezt a ritkaságot! ;))) 

A Dakota trailer itt nézhető meg.

3 megjegyzés:

  1. Örülök hogy sikerült hozzájutnod ehhez a VHS-hez, főleg hogy kicsit nekem is részem volt benne. Amikor megláttam, nem gondoltam, hogy ennyire örülni fogsz neki, sőt, inkább azt hittem, elhajtasz majd, hogy mit akarok én ezzel :DDD

    VálaszTörlés
  2. Nahát, még sok ilyen "elhajtást" kívánok magunknak! :DDDD Ezt tényleg remekül KIFOGTAD! ;) Még sok ilyet, LÉCCCCCI! :)))

    VálaszTörlés
  3. Gratula ehhez a példányhoz! Nagy csuri, hogy sikerüljön egyszer dvd-t találnod belőle!!! Talán épp Szilvi fogja meglelni neked. ;)

    VálaszTörlés